Internationella Smärtkliniken kan lindra kronisk värk och smärta

ANNONS. Tjugo procent av befolkningen lider av kronisk värk och smärta som inte går över efter tre månader. Men det kan finnas lindring och bot.
Internationella Smärtkliniken i Uppsala använder en metod som skapades av John F Kennedys privatläkare på 1940-talet.

15 oktober 2019 13:10

På 1930-talet upptäcktes en typ av nervskador, så kallade efapser, som ger kroniska smärtor. De amerikanska läkarna Janet Travell och David Simons utvecklade årtiondet därefter en behandling som fick namnet ”trigger point injection technique”, vilken senare användes på bland annat JF Kennedy. Den amerikanska senatorn led av kronisk smärta i rygg och vänster ben, men orkade efter behandlingen av Janet Travell år 1955 kandidera till presidentposten. Resten är historia.

Enda europeiska läkaren

Läkaren Tomas Ekström var en av dem som blev fascinerad av den amerikanska behandlingen, som var vanlig vid smärtkliniker i hela USA på 1980-talet.
   – Jag hade som enda europeiska läkare förmånen att få ha Travell och Simons som lärare under mina smärtläkarutbildningar. Av dem lärde jag mig metoden som kan reparera både nerver och muskler på kroniska smärtpatienter genom injektion samt syresättning, berättar Tomas Ekström som även har gått läkarutbildningen vid Uppsala Universitet.
   Tillbaka i Sverige grundade han för 31 år sedan vad som först kallades Ekströms smärtklinik. I dag utför Internationella Smärtkliniken sin unika behandlingsmetod på patienter med all slags smärta: ischias, fibromyalgi, reumatism och komplexa smärtsyndrom som CRPS (eller kausalgi/sympatisk reflexdystrofi).

LÄS MER om Internationella smärtkliniken här.

Vad skiljer då Internationella Smärtklinikens metoder från andra behandlingsformer?
   – Svenska smärtkliniker försöker lära patienterna att acceptera och leva med smärtorna. Vi har en metod som försöker reparera patientens nervskador, så att livskvaliteten normaliseras.
   Tomas Ekström förklarar närmare:
   – Patienter som haft smärtor i mer än tre månader har hårda muskler som klämmer på nerverna. När nerverna är skadade kan patienten få en rad olika symptom – både smärta och andra så kallade funktionella tillstånd som IBS, tinnitus, hicka, inflammationer och artros.

Ger nerver utrymme

   – Vår metod går ut på att lokalisera de nervcentraler som är kopplade till musklerna och styr hårdheten. Vi bedövar och syresätter de hårda musklerna att de blir så pass mjuka att trycket släpper på nerverna. När trycket har släppt och musklerna är mjuka får de klämda nerverna utrymme att reparera sig själva.
   För att musklerna ska hållas fortsatt mjuka syresättas de under ytterligare några behandlingar. Läkningstiden brukar vara kring 2–4 veckor.
   – En del av hemligheten ligger i att ”träffa” rätt nervcentraler. Har man ont i vaden behöver det inte betyda att det är just där problemet ligger. Kanske sitter de hårda musklerna i höften istället, säger Tomas Ekström.
   I dag finns läkare under utbildning vid kliniken i Uppsala. Och planer finns att expandera verksamheten till hela Europa, bland annat Monaco och Marbella.
   – Företagsnamnet bygger på att vi vill expandera och utveckla den här metoden över Europa och resten av världen. Kronisk värk och smärta saknar ju geografiska gränser och drabbar runt 20 procent av befolkningen i många länder, avslutar Tomas med eftertryck.

 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning

<p><strong>Om Internationella Smärtkliniken<br /></strong></p>

Kliniken som idag heter Internationella Smärtkliniken grundades 1988 i Uppsala av smärtläkaren Tomas Ekström, medlem av Svenska Läkarförbundet och International Association for the Study of Pain. Kliniken erbjuder specialistvård för patienter med kronisk smärta. En behandling med regelbundna besök tar 2–4 veckor och kostar 50 000 kronor. I behandlingen ingår obegränsad support tills önskat resultat har uppnåtts. En första provbehandling kostar 5 000 kronor.

HITTA HIT

Mail: kontakt@isksweden.se
Telefon: 072-397 65 46

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!