Innovation Made In Uppsala!

ANNONS. ICT Uppsala är en förening av företag som ligger i framkant inom innovation, teknik och utveckling. Syftet är att skapa samarbeten och att öka kunskapen om IT-staden Uppsala. Uppsala kryllar nämligen av framgångsrika både nya och mer etablerade företag inom IT-sektorn.

11 december 2019 16:31

ICT arrangerar luncher med olika teman på Norrlands nation en gång i månaden. I slutet av november samlades ett 50-tal deltagare under temat Innovation Made In Uppsala!
   ICT Uppsalas Fredrik Lemming hälsar alla välkomna och uppmanar gästerna att direkt hugga in på kycklingen med pestosås och spänstig broccoli med pumpafrön.
   Flera av dagens gäster har varit på ICT-lunch tidigare, men en hel del är nya i just det här sammanhanget. Det nickas hej och delas ut en och annan kram. Det presenteras och utbyts erfarenheter vid borden direkt. Det märks att det finns ett genuint gemensamt intresse kring dagens tema.

Intresset för att höra om digitala innovationer är stort. 

Dagen bjuder på presentationer av två spännande företag. Först ut är Atea som presenterar sin allra nyaste medarbetare Lilly – en digital medarbetare som kan hjälpa företag att utföra statiska arbetsuppgifter som exempelvis att ta emot kunder och kalla personer till receptionen till ett bokat möte.
   Patrik Nylander som är en av ”papporna” till Lilly berättar vidare om idéerna om att låta avataren ta en plats i framtidens äldreomsorg.
   – Det vi vet är att antalet äldre ökar och att det redan i dag är svårt att få resurserna inom äldrevården att räcka till. I den världen kan en digital anställd avlasta hos de som till exempel bor på vårdboende eller har hjälp i hemmet. Avataren kan påminna om medicin, ringa upp anhöriga och sätta på favoritmusiken. Eller tillkalla sjukvården om det behövs. På så sätt kan den fysiska vårdpersonalen ägna sig åt uppgifter som kräver mänsklig kontakt i högre utsträckning, förklarar Patrik.

Någon frågar om säkerhetsaspekten i att en maskin ska ha uppgifter om personer och deras hälsotillstånd. Patrik Nylander försäkrar att det är en fråga man tar på stort allvar.
   Under pausen mellan lunchen och kaffet är diskussionerna igång. Många har rent tekniska funderingar. Flera undrar över hur det ska funka i verkligheten. Hur ser konkurrensen ut, kan man döpa sin avatar själv? Kan man välja kön och utseende?

Tmpl, dagens andra gästföretag, har utvecklat en plattform för att underlätta och öka effektiviteten för förvaltning av boenden, och göra livet både enklare för de som bor i bostadsrätt och hyresrätt.    
   Publiken nickar uppskattande när Henrik Svanqvist från Tmpl förklarar hur plattformen är uppbyggd. Från den närmaste boendemiljön – lägenheten, till föreningen där man smidigt kan boka tvättstuga och den gemensamma elcykeln, till forum där man kan diskutera med grannarna och smidigt se hur man ligger till med den egna el- och vattenkonsumtionen. Eller efterlysa hen som så fräckt har snott din parkeringsplats…

Dagens lunchdeltagare utbyter erfarenheter och knyter kontakter.

Lunchen rundas av, några har bråttom till resten av arbetsdagen, men många dröjer sig kvar. Här är det tydligt att flera har hittat nya bekantskaper under en dryg timme. Vid ett bord långt bak i lokalen sitter ett gäng studenter från NTI Gymnasiet. De framhåller att sådana här sammanhang är viktiga för dem. Skolan letar ständigt praktikplatser, och via ICT har man tidigare hittat flera bra samarbeten.
   – Sedan är det ju nyttigt att höra etablerade företag berätta om sina resor, visioner och hur det jobbar, säger en av eleverna.
   De är eniga om att de gärna stannar i Uppsala efter examen. Här finns kontakterna, jobben och stora chanser att utvecklas och nå framgång.
   – Det är lite flashigare i Stockholm och där lockar man med AW varje vecka och coola kontor, men det är ganska många som kommer tillbaka till Uppsala efter några år, konstaterar den kommande utvecklargenerationen runt bordet.

LÄS MER om ICT Uppsala här.

 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio – en del av Upsala Nya Tidning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!