Framtidens konsumenter har koll på miljön

ANNONS. Dagens tonåringar har ett helt nytt fokus på miljöpåverkan och hur vi kan vara med och påverka för ett bättre klimat. Där har vuxenvärlden en hel del att lära.
   – Jag blir galen när mamma tar en plastpåse för att lägga två citroner i när vi är och handlar, säger Mira, 13 år.

19 mars 2019 13:09

Samtidigt som Livsmedelsverket varnat för att ungas matvanor pekar mot att man äter för lite frukt och grönt, för mycket kött och godis så växer en medvetenhet bland kommande generation fram när det gäller klimat, miljö, rättvisemärkta varor och alternativ mat.
   Barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör. Det vet vi sedan gammalt. Men dagens ungdomar har andra, starka, förebilder som tidigare generationer saknat.
   Via sociala medier lär de sig en livsstil som präglas av medvetna miljöval och det är helt enkelt trendigt att värna om vår jord. Och att skaffa sig kunskap om hur man går tillväga.

Många unga väljer i dag att äta mer vegetariskt, helt eller ibland, och ekologiska alternativ är betydligt mer självklara hos en tonåring i dag än för 15 år sedan.
   Och här gäller det att marknaden hänger med. Kvantum Gränby vet det och har koll på efterfrågan hos sina kunder.
   – Vi vet vad våra kunder vill ha och vad de köper och ser snabbt när någon vara ökar i försäljning. Vi möter så klart efterfrågan och tar gärna emot tips på varor som man saknar. Vi uppmanar våra kunder till att äta frukt och grönt i säsong, säger Solveig på Kvantum Gränbys frukt- och gröntavdelning.

Mira, Nora och Sandra går i sjuan och följer många olika influensers dagligen. Flera av dem tipsar om nya produkter, men förespråkar också allmänt en sund livsstil och har en självklar inställning som värnar miljö och klimat.

Vad kan man tänka på när man handlar mat på ICA?
– Kolla var maten kommer ifrån. Om den har rest långt är det oftast dåligt för miljön, säger Nora, som också vill tipsa om att man kan handla smartare och mer sällan.
   – Att ta bilen och småhandla varje dag är ju dåligt för miljön och det blir säkert mycket dyrare då också, säger hon.
   – Det är ju inte så svårt att göra bra val i butiken, orkar man inte läsa på så kan man ju alltid välja ekologiskt, Svanenmärkt och så, tipsar Sandra.

LÄS MER: ICA:s märkningar

– Det finns också massor av roliga alternativ till kött, till exempel tofu eller quorn. Och när man ska köpa kött så ska man välja svenskt, och allra helst från ett slakteri som ligger nära, säger Mira.

Hur tror ni att våra matvanor kommer att se ut om 20 år?
– Jag tror att det kommer att finnas en hel massa alternativ till kött. Som är goda. Och billiga, spår Sandra.
   – I framtiden kanske vi äter mat i form av piller eller drycker med all näring vi behöver. Föda som är billig, nyttig och bra för miljön. Som vi stressade människor bara kan stoppa i oss. Riktig lagad mat kanske är en lyx som vi bara äter på helgen eller när det är extra festligt. Fast det tar nog mer än 20 år till dess i så fall, spekulerar Mira.

Ett tips till föräldrar i dag kan ju vara att helt enkelt ta med sin tonåring och lyssna på deras tips. För vuxna kanske inte alltid gör som ungdomarna säger, men det är lättare att göra som de gör.

♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!