Upptäck Uppsalas närmaste och mest anonyma stadsdel

ANNONS. Kungsängen, Industristaden eller Islandet? Kärt barn har många namn sägs det och i fallet med Uppsalas närmaste stadsdel verkar det uppenbart vara fallet. Få en guidning till Kungsängen som rymmer vad som kan vara stans bästa sushi, en av Uppsalas mest spännande kulturinstitutioner och en för Uppsala ovanlig stadsbild. Allt fem minuter från Uppsala City, nära Fyris Årike .

20 oktober 2018 22:42

Stadsdelen som officiellt benämns Kungsängen kallas av många som bor där ännu för Industristaden. För att krångla till det hela än mer har området från medeltid fram till 1800-talets mitt benämnts som Islandet. Fyrisån kom då att utvidga sig här och bildade en grund sjö som om vintern täcktes av is och var länge platsen för den årliga Distingsmarknaden som under lång tid var Sveriges viktigaste marknad. I dag är stadsdelen under stor omvandling där exempelvis Skanska bygger Svanenmärkta bostäder.
   Kungsängen ligger mellan Kungsgatan och Fyrisån, samt ansluter i nordväst till centralstationen och i sydöst till friluftsområdet Fyris-Årike. Områdets historiska rötter märks av att Danmarksvandringen, en av Linnés åtta pedagogiska naturvandringar, börjar vid Kungsängstorg och leder ut ända till Linnés gårdar i Sävja och Hammarby. Vandringen passerar förbi Uppsala Kungsäng där landskapsblomman Kungsängsliljan blommar om våren.

 

Från industrilarm till lugn lunga
I den stadsdel som under 100 år utmärkts av industrier och en livlig hamnmiljö känns idag det industriella larmet långt borta. Alltsedan stadsdelen fick sina första bostadskvarter i början på 2000-talet har husen placerats för att ge en lugn och stillsam atmosfär. Vandrar du runt i Kungsängen under en vardagsförmiddag märks också hur stadsdelen befolkats av många barnfamiljer med föräldralediga föräldrar. Bara några minuter bort från pulsen i Uppsala centrum och Centralstationen fylls trottoarer och parker i området av barnvagnar och barnjoller. I farten fångas några omdömen vid lekplatsen om vad som gör stadsdelen unik i Uppsala.
   – Kungsängen är ett Uppsala som många inte känner till. Husfasaderna liknar inte någon annan del av staden. När du är hemma så är det superlugnt, samtidigt nära till både kultur och nöjen i centrum och det vackra Årummet.
   – När man kommer in förbi Strandbokilen och kommer in i Kungsängen så är det nästan som en lugn lunga. Än så länge finns för få restauranger, men vi har å andra sidan stans bästa sushi.

LÄS MER om Hem från Skanskas satsning på att bygga ett grönare Uppsala. (extern länk)

Uppsalas bästa sushi?
Om det är något som ständigt återkommer när vi talar om Kungsängens smultronställen så är det ”sushistället vid torget”. Det som avses är Hanamasa Sushi, koreansk sushi vid torget mitt i Kungsängen av många benämnt som Uppsalas främsta sushi. Restaurangen som inte ser så märkvärdig från utsidan håller vad den lovar vid ett test. Ett tips är att ta med sig take-away och sätta sig i Mjölnarparken ett stenkast bort.
   Mjölnarparken är tillsammans med Anna Petrus-parken en av Kungsängens verkliga vattenhål. I Mjölnarparken finns plats för avkoppling och är många föräldraledigas favoritpark. Anna Petrus-parken är mer aktivitetsorienterad för större barn och ungdomar med plats för skateboard och kickboard samt parkour. Samtidigt finns plats för hela familjen med klätterställningar för alla åldrar och bord för att äta medhavd lunch eller mellanmål. Om du vänder dig ned mot Fyrisån är du självklart även bara en promenad över Hamnspången ifrån att komma till Stadsträdgården, samt konserterna i Parksnäckan och idrotten på Studenternas.

 

En av Uppsalas mest intressanta kulturscener
Även i Kungsängen finns kulturen nära med en av Uppsalas mest intressanta kulturinstitutioner Köttinspektionen som invigdes 2014. Den konstnärsdrivna kulturella mötesplatsen är ännu alltför okänd hos många Uppsalabor men erbjuder ett digert program av teater, konst och en gästscen för experimentell dans. I Köttinspektionen huserar bland annat Uppsalas Fria Teater som i november presenterar familjeföreställningen Ofelias skuggteater av Michael Ende.
   På andra spektrat av vad Kungsängen rymmer och i andra ändan av stadsdelen, finner vi en av Uppsalas största matvarubutiker Willys och även klädkedjan Lager 157. Närheten till det du behöver finns i stor utsträckning i Kungsängen, inklusive gym, fyra förskolor och även en riktig pub med god mat i Sherlock´s på Siktargatan. Ännu saknas en skola i området men det sägs föras om etablering av en ny skola i området.

 

En stadsdel under omvandling med Svanen-märkta hem
Kungsängen är ännu en stadsdel under omvandling, där nya bostadsprojekt byggs nu och fler planeras. Ett av de bostadsprojekt som etablerats var Kungsängen Entré där inspiration till arkitekturen hämtats från Gunnar Leche och tidigare industribyggnader i området.
  I ett av de nyaste bostadsprojekten Rosteriet finns färdigställda lägenheter som är inflyttningsklara. Rosteriet utmärker sig med sin miljöprofil där alla hem är Svanenmärkta, där hänsyn tagits så väl till byggmaterial till energiförbrukning och minimal klimatpåverkan. I fyra huskroppar som omger en lummig innergård finns i dag lägenheter från 1 till 4 rum och kök.

LÄS MER om Brf Rosteriet, inflyttningsklara Svanen-märkta hem i Kungsängen. (extern länk)


Är Kungsängen något för dig? Ta gärna en promenad i området för att själv få en känsla för livsstilen i Uppsalas närmaste stadsdel.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
- en del av Upsala Nya Tidning

 

 

 

 

 

 

 

 

<p><strong>Topp 5 fördelar med Kungsängen</strong></p>

1. 5 minuter på cykel till Stora Torget eller Uppsala Centralstation

2. En lugn stadsdel anpassad för familjeliv med parker, förskolor och Fyris Årike.

3. Nära både Uppsalas bästa sushi och storhandling på Willys utan att behöva bil.

4. En av Uppsalas mest intressanta kulturinstitutioner i Köttinspektionen och nära till Parksnäckan.

5. Ta en kort promenad till Sirius och Uppsala Fotbolls hemmamatcher.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!