Alla Uppsalas 6-åringar erbjuds fri simskola

ANNONS. Från oktober 2018 erbjuds alla barn i förskoleklass i Uppsala kommun simundervisning för att säkerställa kommande generationers simkunnighet.

18 mars 2019 15:14

Uppsala Kommun har gett Fyrishov AB uppdraget att tillhandahålla avgiftsfri simskola för alla förskoleelever i kommunen. Varje klass kommer till simhallen vid fem tillfällen tillsammans med sina lärare. Först och främst gäller det att öka vattenvanan hos sexåringarna. Några har badat mycket innan, några bara några gånger, och en del tycker att det är lite läskigt.

Innan besöket kommer en av simlärarna på besök till klassen och berättar hur det kommer att gå till och svarar på frågor från både elever och lärare. Lärarna är med under hela simlektionen. Upplägget är genomtänkt och pedagogiskt.
   – Det allra viktigaste är att lära barnen att vatten inte är farligt. Vattenvana är A och O här, berättar Leon Keusseyan som är ansvarig simlärare för skolprojektet.
   För att underlätta fortsatta övningar och stärka vattenvanan erbjuder Fyrishov och Gottsundabadet fri badentré för barn i Uppsala kommun födda 2012 och 2013 till och med maj 2019.

Simkunnigheten har minskat under senare år i Sverige. Efter ett regeringsbeslut har Sveriges kommuner fått bidrag för att stärka simkunnigheten hos landets 6-åringar genom att erbjuda förberedande simundervisning för att fler ska klara kraven på simkunnighet i läroplanen.
   Under höstterminen har cirka 1 200 barn gått i simundervisningen på Fyrishov och Gottsundbadet och under våren fortsätter verksamheten med ännu fler barn.
   – Det är inte ovanligt att barn har föräldrar som inte heller kan simma och då är det förstås svårare att ge barnen vattenvana utan hjälp utifrån, säger Leon Keusseyan

Trots att en del av barnen tycker att det är lite läskigt att åka till simhallen och bada, kanske för första gången, så är det genomgående positiv respons.
   – Barnen tycker att det här är jätteroligt och man kan se stor förändring mellan första och femte tillfället. Vi märker också att många av barnen börjar bada och simma utanför skolan, vilket vi så klart uppmuntrar. Ju mer vana vid vatten desto bättre förberedda är de ju för lära sig simma ordentligt sedan, säger Leon Keusseyan.

LÄS MER: Fyrishov erbjuder simskola för både barn, vattenrädda och vuxna

♦ ♦ ♦ ♦

Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

 

 

 

 

 

<p>Fyrishov</p>

 

Fyrishov har massor av aktiviteter såsom äventyrsbad, simskolor för barn och vuxna, babysim, vattenträning, relax och aktiviteter för alla åldrar.

Hemsida: fyrishov.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!