Många har insett att det går att uppleva sin hemstad på ett helt nytt sätt när man kommer ur vardagens rutiner och stress, tar sig tid att upptäcka nytt och att bara vara i nuet. Fenomenet är så populärt att det på engelska fått ett namn: stay-cation. Oavsett om en värmebölja väntar liksom i fjol eller om årets sommar bjuder på mer regn finns det mycket att uppleva och göra mitt i Uppsala under sommaren!

Stadsträdgården, centrala Uppsalas gröna oas, är en perfekt plats för en solig sommardag, oavsett vad du är sugen på. Bred ut picknickfilten och ställ upp kubbspelet på grönytorna, drick en kopp kaffe i sällskap av en god bok på café Gula Villan, svinga dig i klätterställningen med barnen eller avnjut artisteri inom favoritgenren på utomhusscenen Parksnäckan. I sommar kommer bland andra Sarah Dawn Finer, Peter Jöback, Weeping Willows och Carola uppträda. Det blir även musik av ABBA (allsång!), Elvis, Cornelis Vreeswijk och David Bowie, utomhusbio och flera festivaler, så kika in på Parksnäckans hemsida för att inte missa något! Även i Botaniska trädgården arrangeras flera konserter och andra evenemang som är väl värda att besöka.

En viktig del av Uppsalas karaktär är Fyrisåns snirkliga och lummiga bana genom stadskärnan. Aktivt Uteliv arrangerar där perfekta sommarupplevelser för alla äventyrslystna: paddling på Fyrisån och bäversafari! Är du redan en rutinerad paddlare kan du hyra kajak eller SUP (Stand Up Paddling) och ge dig ut på ditt eget äventyr. De hyr även ut annan friluftsutrustning, som tält och sovsäck. Den som inte är en lika van å-farare kan ansluta sig till någon av de många gruppturer som arrangeras. Upptäck Uppsala från ett helt nytt perspektiv!

Artikelbild

Ett annat sätt att ta en tur på Fyrisån är att åka flotte. Picknickflotten går regelbundet mellan Vattugränd vid Saluhallen upp till Eddaspången och tillbaka. Det går dessutom ofta att hoppa på någonstans längs med ån. För större sällskap går det att boka hela flotten som kommer utrustad med grill och trädgårdsmöbler: en flytande veranda! Det enda du behöver tänka på är att ta med picknickkorgen, motorn och navigering sköter personalen ombord. Föreningen Kultur vid Fyrisån som har hand om flotten hyr även ut trampbåtar, roddbåtar och en Airskipper.

Ingen sommar utan loppis! Varje lördag förvandlas Vaksala Torg till en stor marknad för både antikviteter, retro-prylar och diverse begagnade fynd. På söndagar är det dessutom bakluckeloppis i Ulva Kvarn. Varför inte göra loppisbesöket till en heldagsutflykt och cykla ut till Ulva, passa på att plocka lite jordgubbar på självplock och avnjuta en fika på kaféet.

Vad hör sommaren till mer än just picknick? Inne i centrala Uppsala finns det oväntat många parker och grönområden, perfekta för att ligga i solen och läsa, kasta frisbee eller duka upp till bullkalas. Många har dessutom lekplatser som roar alla barn.

LÄS MER: Massor av parkpärlor i Uppsala

Har ni lekt vid Pelle Svanslös lekplats i Carolinaparken? Om barnen inte kan få nog av den kända Uppsalasagan ska ni definitivt gå på en guidad Pelle Svanslös-tur! Tillsammans får ni titta på kvarteren och gatorna där Pelle och hans vänner bodde och höra kända och okända anekdoter ur sagan. Turen börjar vid Domkyrkan och tar cirka en timme.

I Uppsala finns också många museum som riktar sig till både barn och vuxna. I ruinerna från det ursprungliga Uppsala slott från 1500-talet finns museet Vasaborgen som under sommaren är öppet de flesta dagar. Här får man lära sig mer om Vasakungarna, andra personer som bott där och vilka brutala händelser som utspelat sig mellan de gamla tegelvalven i det förgångna. Ett stenkast därifrån finns ett annat museum med historiskt fokus: Evolutionsmuseet. Där finns nordens största samling av dinosaurieskelett och utställningar om utdöda och levande djur samt människans utveckling. Museet ägs av Uppsala universitet och visar föremål som är insamlade så långt tillbaka som av Carl von Linné.

Inte fullt så gamla historiska anor går att uppleva på museijärnvägen Lennakatten. Njut av en av Sveriges vackraste järnvägssträckor mellan Uppsala och Faringe från ett ångloksdrivet tåg från sekelskiftet eller en rälsbuss från 1950-talet. I anslutning till de sex stationerna längs sträckan finns flera utflyktsmål för olika smaker: badplatser, café, restaurang eller tåghallar. På Lennakattens hemsida finns den exakta tidtabellen för sommaren.

Ur kulinarisk synpunkt har Uppsala också ett brett utbud. Varför resa jorden runt, när världens smaker finns i Uppsala? Prova till exempel den norska restaurangkedjan Egons breda meny med något för alla, Sushi Yamas prisbelönta sushi, etiopiska rätter på Messob, norrländska hamburgare på Bastard Burger´s, libanesiskt på Meza, spännande restaurangen The LoCo eller italienskt på Villa Romana. Det finns också restauranger som erbjuder en helhetsupplevelse som får dig att glömma att du befinner dig mitt i Uppsala. Ät en Pad Thai sittandes i en tuk tuk medan den tropiska åskan mullrar ovanför ditt huvud på thairestaurangen Koh Phangan eller avnjut läcker grekisk mat bland blommor och porlande vatten på Tzatzikis uteservering strax ovanför Fyrisåns vattenyta.

Går middagen i romantikens tecken kan man fortsätta kvällen med en månskenspromenad längs Uppsalas grönskande vattenstråk Årummet. Det är en mycket uppskattad del av stadsbilden med sina planteringar och bänkar längs vattenbrynet. Om kvällen är kylig kanske det i stället passar att hålla handen i biomörkret på klassiska Uppsalaklenoden Fyrisbiografen. Oavsett vem du är och hur du vill spendera din sommar kan vi garantera att Uppsala kommer bjuda på många smultronställen och oförglömliga sommarminnen!

10 sköna semesteraktiviteter i Uppsala

♦ Paddla på Fyrisån

♦ Konsert i Parksnäckan

♦ Utflykt med Lennakatten

♦ Promenad i Årummet

♦ Pelle Svanslös-guidade tur

♦ Picknick i en av stadens parker

♦ Flotte på Fyrisån

♦ Vasaborgens museum

♦ Äta middag på uteservering

♦ Självplock av jordgubbar i Ulva

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning