Känslan av att krypa ned bland härliga bubblor och få välgörande vattenmassage är ofta den stora behållningen i besök på spaanläggningar. Numera kan alla få samma upplevelse varje dag året om genom att installera ett spabad hemma. Patrik Åkerfeldt som är andra generationens poolföretagare berättar om fördelarna med spa hemma.
   – Det fina med ett spabad är att det är lika skönt att sitta i badet ljusa sommarkvällar, som en kall vinterkväll under en stjärngnistrande himmel. Något som är viktigt att tänka på är att välja platsen för spabadet med omsorg, förklarar Patrik.

Patrik Åkerfelt på Folkpool hjälper dig som vill ha spaupplevelser hemma

Hur väljer man ut den bästa platsen?
– Om ni väljer mellan flera platser, välj den plats med finast utsikt. Det kommer förhöja känslan ytterligare ett snäpp. För att få en uppfattning om hur det kommer att bli, sätt ut pallar eller stolar där du tänker dig att spabadet ska stå och provsitt för att se vad som syns från sittläget på samma höjd som i ett spabad, berättar Patrik.

Han förklarar även att det är viktigt att tänka på hur solen flyttar sig, såväl under dygnet som under året. När man ska vinterbada är det dessutom bekvämt om badet inte står alltför långt ifrån ingången till huset säger Patrik.
   – Du vill ju behålla den där sköna varma känslan från badet till dörren. Tänk också på att det kan vara bra att välja en vind- och insynsskyddad plats, säger Patrik.

Vilka fler val finns det att tänka på innan köpet av spabad?
I dag kan man välja olika färg på spabadets skal och panel. Därför kan det vara klokt att välja en färg och form på spabadet som passar ihop med husets arkitektur och trädgårdens stil. Ett spabad som smälter in i den omgivande miljön ger en bättre helhetsupplevelse av trädgården.

När det kommer till installation av spabad krävs inte särskilt mycket förarbete förklarar Patrik. På Folkpool i Uppsala har de lång erfarenhet av att arbeta med spabad och kan därför ge råd utifrån de förutsättningar som finns just i ert hem.
   – Det viktigaste med ett spabad är att det står på en plan yta som klarar vikten. En träaltan funkar därför ofta utmärkt. En platta av betong eller sten kan också gå bra. Smart är också att placera en isoleringsskiva under spabadet så att värmen inte sipprar ut underifrån. Viktigt är att elen måste kopplas in av en behörig elektriker förklarar Patrik.

LÄS MER om olika pooler, se kampanjer och få tips och råd (extern länk)

Hur sköter man då om sitt spabad?
Folkpools spabad har faktiskt en inbyggd automatisk rening som desinficerar vattnet. Vattnet i sin tur behöver bara bytas tre till fyra gånger per år. Har ni ett spabad med panel i trä oljas eller målas den på samma sätt som vanliga utemöbler. På syntetpaneler räcker det med att spola eller torka av för att det ska hålla sig snyggt. För badets insida finns det särskilda medel och då passar man lämpligtvis på att göra rent när man ändå byter vatten. Spabadets filter måste självklart spolas av med jämna mellanrum. Ett tips är därför att ha dubbel uppsättning av filter för att underlätta byten och rengöring av dem. Även rör och pumpar måste rengöras någon gång ibland. Har ni frågor om underhåll kan ni självklart höra av er till oss eller komma in i butiken på Kungsgatan 109, förklarar Patrik.

Miljöfrågor har i många år varit i fokus. Detta har även påverkat spabaden genom att man hittat nya sätt att minska energiförbrukningen.
   – Alla spabad har ett lock för att minska energiförbrukningen, skydda från nedfallande smuts när badet inte används och förstås även av säkerhetsskäl. Termolocken är tillverkade i UV-skyddad vinyl och isolerade med polystyrenskivor som är förstärkta med metallprofiler. Isoleringsskivorna är inneslutna i ett tätt ångskydd för bästa livslängd, berättar Patrik.

Och så till sist, kostar inte driften av ett spabad mycket?
Nej det gör det inte det. Folkpools Nordic Impulse DP är Sveriges mest sålda spabad och dessutom det bad som har fått lägst energiförbrukning i oberoende tester. Badar man två gånger i veckan året runt, gör ett Nordic Impulse DP av med 2 210 kWh/år. I pengar innebär det ungefär 16 kronor/bad. Ett ganska billigt nöje, eller hur? Välkommen in till oss på Folkpool så kan vi hjälpa dig att få bada spabad året om, avslutar Patrik Åkerfeldt på Folkpool Uppsala.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media 
– en del av Upsala Nya Tidning