Ta hand om dig själv - innan någon annan gör det!

ANNONS. De flesta vill inte tänka på att man själv en dag kanske inte kommer att vara kapabel att ta hand om sig själv och sina tillgångar. Men med en framtidsfullmakt kan du nu själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen den dag du inte längre kan fatta egna beslut.

24 april 2018 13:22

Det är en onsdag i mitten av december. Margit och Folke, ett par i 80-årsåldern, håller på att förbereda inför julhelgen hemma i våningen i Luthagen. Margit, som har Alzheimers sjukdom och problem med minnet, får allt svårare att hitta ord och har tappat tidsuppfattningen. Folke är klar i tanken men har ont i kroppen och svårt att gå. Han har de senaste åren skött allt det praktiska i hemmet med viss hjälp av Jenny, dottern som bor i Eriksberg. Sonen bor i London och är sällan i Uppsala.

När Jenny på onsdagskvällen ännu inte fått något svar på pappans mobil åker hon till föräldrarnas hem där hon hittar Folke okontaktbar på golvet.
   Läkarna konstaterar att Folke har fått en stroke men kommer att överleva. Han kommer inte att kunna återvända hem eller ens klara sig själv. Jenny lyckas placera sin mamma tillfälligt på Kronparkens sjukhus. Hon konstaterar att allt står och faller med att hennes pappa har skött allt och tagit hand om mamman.

LÄS MER om varför du bör skriva en framtidsfullmakt (extern länk)

Jul- och nyårshelgerna passerar. Jenny och hennes bror är överens om att sälja föräldrarnas våning så fort som möjligt. Bostadsrättsföreningen har sagt nej till en andrahandsuthyrning. Men vilka alternativ finns? Det är fortfarande föräldrarna som äger våningen och båda måste skriva under viktiga handlingar, som försäljningsuppdrag och köpeavtal.
   Jenny, som vill hjälpa föräldrarna att sälja bostaden, får inte anlita mäklare och kommer inte framåt i ärendet. Det krävs en god man. Eventuellt krävs ett beslut från Uppsala tingsrätt. Allt tar tid. Folke känner sig omyndigförklarad och blir sämre, Jenny känner sig maktlös.

Vad skulle de ha gjort?
– Margit och Folke skulle ha skrivit en framtidsfullmakt när de var friska. I första hand skulle de gett varandra framtidsfullmakt, och i andra hand skulle de gett sin dotter framtidsfullmakt. Nu när båda föräldrarna inte är kapabla att fatta egna beslut, hade Jenny med stöd av framtidsfullmakten kunnat hjälpa sina föräldrar att säja bostadsrätten. En framtidsfullmakt med väl genomtänkta villkor innebär en trygghet att man i framtiden får den hjälp man behöver när man inte längre kan ta hand om sig själv, säger Josef Boström, jurist vid Familjens Jurist i Uppsala.

Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med dina tillgångar om du till exempel skulle gå bort eller separera.

LÄS MER om hur du bokar en kostnadsfri Livsbesiktning® i Uppsala (extern länk)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Den här annonsen är producerad av UNT Content
– en del av Upsala Nya Tidning
  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!