Måla om fasaden huset - hur svårt kan vara?

ANNONS. Faktum är att det är mycket som kan gå fel om man inte gör sin läxa. Och en så stor investering vill man nog ska hålla i många år. Gör man rätt från början, så kommer det att göra det också. Colorama på Kungsgatan ser till att investeringen inte bara är pengar i sjön.

25 april 2018 15:37

Jag träffar Fia och Adde som är utbildade fasadexperter på Colorama. De kan tryggt och lätt guida oss lekmän i den snåriga vägen mot ett fräscht och hållbart yttre.
   – Det är en del att ta reda på innan man bestämmer sig för vilken färg man ska ha till sin fasad, förklarar Fia. Vad ska man tänka på när ett nybyggt hus med obehandlad fasad ska målas eller ett hus som ligger i ett bostadsområde med en viss färgsättning? Om det är ett gammalt hus är det viktigt att välja en färg som är tidstypisk. En mattsvart kulör på ett 1900-tals sekelskifteshus kanske inte är så lämpligt

Ofta är fasaden redan behandlad och då gäller det att veta vad man tidigare har använt för material. Det är helt avgörande för valet av den nya färgen, för att den ska hålla en längre tid.
  – Om man vill, så kommer vi gärna ut och gör en fasadbesiktning, säger Adde. Är man osäker på hur det tidigare är gjort, så kan det vara klokt. Ofta går det inte riktigt att se med blotta ögat, så vi kommer med vår lilla kemilåda och kollar vad som behöver göras och vilken färg som passar bäst.
    – Precis! Fia börjar räkna upp saker som kanske måste åtgärdas innan målningen påbörjas. Vi kan också se om det finns sprickor som måste förbehandlas eller hur mycket måste skrapas? Kan det finnas mögelpåväxt och vad gör man åt det i sådana fall? Det kan vara dold röta, som gör att man måste byta panelbitar eller täta och foga i. Det är många såna saker som man kanske inte riktigt tänker på, när man ska måla om sitt hus, resonerar Fia.

En annan fälla kan vara att man tror att ens hus är målad med slamfärg. För i dag finns det sådan färg som ska vara lik till exempel Falu rödfärg, men som i själva verket är en akrylatfärg. Målar du med slamfärg ovanpå den, så kommer den nya färgen helt enkelt raskt att försvinna.
   Colorama har fått många bra omdömen av målarna i branschen och i fackpress. Tillsammans med sin utbildade personal och det huvudsakliga varumärket Alcro, som ligger långt i framkant i sitt miljötänk och sin forskning bakom sin produktutveckling, så är det en trygg färghandel att vända sig till när man behöver råd. Både praktiskt, hållbarhetsmässigt och estetiskt faktiskt. På Alcro har man dessutom forskning på färgsättning i utomhusmiljöer och av tidstypiska fasader. Det är inte bara att välja sin favoritkulör.
  – Allt det här kan vi, utropar Fia entusiastiskt, och därför ska man komma hit till Colorama på Kungsgatan! Man kan lita på att vi inte bara säljer en färg utan verkligen veta hur den kommer att användas. Och vi kan vara med i hela processen, om man behöver mycket hjälp. Vi vill verkligen att slutresultatet ska bli det bästa!
   Fia och Adde tittar på varandra och nickar i samförstånd.

LÄS MER från Colorama i Uppsala (extern länk)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av Insert Media
- en del av Upsala Nya Tidning

Tel: 018-18 35 40

E-post: uppsala@colorama.se

Öppettider: Vardagar: 06.30-18.00, lördagar: 10.00-15.00

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!