Så skapar du din egen oas

ANNONS. Nu när vårsolen börjar titta fram är det hög tid att planera säsongens odlingar. Oavsett om du har en stor trädgård, en mindre täppa, terass eller balkong finns alla möjligheter att skapa en grön oas även om du bor i en lägenhet mitt i stan.

27 februari 2019 15:27

Den egna odlingen är ofta en fröjd för ögat och bäddar in balkonger och terasser i en vacker grönska, men dessutom blir vi fler och fler som vill odla våra grönsaker och kryddor självadå medvetenheten om vad vi stoppar i oss ökat. Allt fler nyproducerade hus byggs med terasser eller större – ofta inglasade – balkonger, berättar Andreas Engström (bilden) på Blomsterlandet i Enköping. Balkong- och terassodlingar har ökat markant de senaste åren och den som planerar smart kan få plats med mycket på liten yta.

Även på en mindre balkong går det i princip att odla det mesta utom större buskar och träd; tomat, squash, lök, sommarblommor, kryddväxter, ätbara blommor… Våga prova! Bara din fantasi sätter gränser. Tänk dock på att väderstreck, solljus, regn och vind påverkar, så undersök hur förutsättningarna är där du ska odla och anpassa dina planteringar därefter, säger Andreas.

Bra och näringsrik jord är A och O. Ett vanligt misstag många gör är att köpa enkel, billig jord. Det lönar sig att satsa på en jord med bra näring för att allt ska växa så bra som möjligt och du ska få ut maximal skörd efter allt jobb du lägger ner. Blomsterlandets yrkesodlarjord är en långtidsgödslad jord med riktigt bra kvalitet. Ett tips är också att redan från början plantera i stora odlingskärl med gott om plats att växa och frodas i.

Glöm inte att vattna regelbundet. Jorden ska hela tiden vara fuktig och det enklaste sättet är att stoppa ner ett finger och känna efter. Riktigt varma dagar kan du behöva vattna både morgon och kväll. Andreas tipsar även om att skörda kryddor ofta. Generellt för kryddväxter gäller att ju mer du skördar desto mer växer de till sig så snåla inte utan plocka varje dag och förgyll vardagsmaten med färska kryddor och örter från dig egen odling.

Läs mer och ta del om aktuella reklamblad (extern länk)

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Den här annonsen är producerad av UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 


Öppettider
Vardagar: 10.00-19.00
Lördagar: 10.00-17.00
Söndagar: 10.00-17.00

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa