Så ska Sigtuna stad snyggas till

Uppsnyggningen av Borgmästarängen skulle bli klar till midsommar, men är försenad.

13 juni 2019 06:00

Tidningen har tidigare berättat om Borgmästarängens upprustning för 9,5 miljoner kronor.

Det är en del av arbetet för att snygga till Sigtuna – för att öka stadens attraktionskraft. Runt stadskärnan kommer det bli flera renoveringar och upprustningar. Utredningar har pågått sedan 2017. Det blir också uppsnyggning av Klockbacken och renovering av bryggor.

Borgmästarängen blir först ut i arbetet.

– Dels blir det en lekplats, något som många efterlyst i medborgarförslag, dels öppnar man upp den övre delen mot Stora Gatan, där det i dag är otryggt med dålig belysning. Det blir allmän uppsnyggning med en trevligare entré från Strandvägen, säger Lars Björling, (SFS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I fjol skrev tidningen om Sigtunabon Lina Hedberg som skrev ett medborgarförslag 2016 om att bygga bort undangömda platser i Sigtuna och göra dem till lekplatser. Idén kläcktes efter att hon har såg en man sälja cigaretter och energidrycker till tonåringar på Borgmästarängen. Nu är hon nöjd med planerna.

Arbetet med Borgmästarängen påbörjas i höst.

Det blir även en utredning om strandpromenaden från minigolfen till hamnen, där separering av gång och cykel är en del, och även allmänt hur området ska disponeras, enligt Lars Björling.

– Det kommer att bli ett rådslag i höst hur hamnplan ska användas och utformas. I dag är det en ogästvänlig grusparkering.

Det blir också en utredning om centrala staden med Stora Gatan och gränderna, som är i dåligt skick. Åtgärder ska vidtas nästa år.

Läs även: Upprustning av Borgmästarängen

Läs även:Sigtuna stad ska få mer glans

Läs även:Stoppa langningen genom att bygga lekpark

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa