Snart dags för mässa på Stoxa igen

I helgen 23–25 maj är det dags för folkfesten MaskinExpo som brukar locka tusentals besökare.

15 maj 2019 10:00

Efter ett års uppehåll är den stora maskinmässan tillbaka med full kraft på mässområdet Stoxa i Skepptuna. Mässan brukar locka både branschfolk och andra.

– Utställarna kommer från hela Norden och visar allt från stora maskiner som väger över 100 ton till små GPS:er på bara några hekto, säger Carina Tegelberg, marknadschef på det familjeägda företaget MaskinExpo som arrangerat mässan i 35 år.

Liksom 2017 ligger montrarna utmed en promenadslinga och det finns en stor restaurang i mitten av området.

Fokuset på mässan är stora maskiner, redskap och tillbehör som ställs ut i montrar. Här kan besökarna se nyheter och prova på att exempelvis gräva med grävmaskin, testköra en dumper eller titta på demonstrationer och veteranmaskiner.

– Sammanlagt har cirka 225 utställare anmält sig i år. De kommer att visa allt från grävmaskiner, väghyvlar och hjullastare till vattenrening, däck, arbetskläder och gräsklippare, säger Carina Tegelberg.

De flesta av besökarna arbetar inom bygg och anläggning, lantbruk eller transport. Många kommer hit för att umgås med branschkolleger. Andra är här för att träffa nya arbetsgivare eller för att värva personal.

– Swedavias fordonsdivision är ett exempel på en arbetsgivare som är med i år. De visar en unik flygplansbrandbil för att med den som lockbete hitta fler mekaniker till Bromma och Arlanda, säger Carina Tegelberg.

Men de flesta kommer till mässan för att göra affärer som kan handla om miljonbelopp.

– Många företagare har en ”inhandlingslista” med sig. Ofta har de valt ut någon speciell maskin som de är intresserade av, men som de vill se och få reda på de sista detaljerna om, innan de bestämmer sig. Nät- och telefonförsäljning i all ära, det är fortfarande många som tycker att det finns en viss känsla att avsluta en affär med ett handslag, säger Carina Tegelberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa