Ebba Busch Thor besökte Märstahandlare

Ica-handlaren Conny Holmlund har berättat för tidningen om snatterier och hot i butikerna. Han vill att politiker lyssnar på deras problem och önskar ett besöksförbud – Ebba Busch Thor, KD:s partiledare, lyssnade och besökte Ica Kvantum i Märsta.

8 februari 2019 16:28

– Vi är här för att träffa Icahandlarna Conny och Annette. Det är en fruktansvärd situation som de beskriver, och Conny säger rätt ut "hjälp oss". De blir varje dag utsatta för olika typer av brott: trakasserier, hot, snatterier och en del större brott där en del av medarbetarna har gått in handgripligen, säger Ebba Busch Thor.

Hon besökte Ica Kvantum i Märsta under fredagen. Butiksbesökarna kände igen henne och ville hälsa och prata med henne. SVT var på plats.

Det var på hösten 2018 som Conny Holmlund berättade för tidningen om derassituation. De upptäcker minst en snattare per dag. Vissa dagar har de haft polisen där fem-sex gånger på en dag. Ibland är det samma snattare som återkommer – gång på gång.

Han kräver en lagändring och önskar att politikerna lyssnar.

Häromdagen fick han ett oväntat samtal. Ebba Busch Thor ville komma och höra vad han hade att säga.

Vad kan ni göra åt problemet?

– Vi vill skärpa lagen och införa tillträdesförbud så att personer som återkommande kommer hit och snattar och begår brott ska kunna förbjudas att kliva in i butiken igen. Idag är det inte möjligt. Vi är rädda att socialdemokraterna och den nya regeringen drar detta i långbänk, att det dröjer flera år innan man får någon handling i den här frågan. Vi har fått stöd i riksdagen, och det utreds, men det måste kunna gå fortare, säger Ebba Busch Thor.

Det finns personer som tycker att ett tillträdesförbud är för strängt. Finns det inga andra alternativ?

– Om man kör en bil och smashar entrén på den här butiken och tömmer tobaksstånden, då har det ingenting att göra med att man inte har råd att betala mat. Det är kriminalitet. Vi har ett väl fungerande välfärlds- och säkerhetsnät för den som inte kan sätta mat på bordet för sina barn. Vi kan inte ha ett samhälle där man kan kliva in, sno en bit mat och kliva ut utan att det får konsekvenser.

Conny Holmlund är nöjd.

– Det känns som att de förstår vår vardag.

Enligt Svensk Handel är Ica Kvantum i Märsta inte den mest brottsutsatta Ica-butiken, utan är ett exempel på hur den normala vardagen kan se ut för en handlare.

Läs mer: Ica-handlare: "Vi vill ha besöksförbud"

Läs mer: Näringsidkare vill porta snattare

Läs mer: Hot vardag för butiksanställda i Märsta centrum

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago