Ica-handlare: "Vi vill ha besöksförbud"

Under fredagsseftermiddagen besöker Svensk Handels vd Karin Johansson och KD:s partiledare Ebba Busch Thor Ica Kvantum i Märsta för prata om butikens brottsutsatthet. Handlaren Conny Holmlunds budskap är enkelt: "Stoppa snatterier och hot genom besöksförbud."

8 februari 2019 12:59

Det är inte första gången som Ica-handlaren Conny Holmlund har uttalat sig om att få kunna porta tjuvar från butiken. Tidningen pratade med honom i fjol då han berättade om problemen med snatterier, stölder och hot i verksamheten.

Enligt honom fick han ett oväntat samtal under torsdagen. KD:s partiledare Ebba Busch Thor ville träffa en person som kan berätta om butikernas utsatthet – och Ica Kvantum i Märsta föreslogs då av Svensk Handel.

Conny Holmlund tackade omedelbart ja till besöket.

– Det är alldeles utmärkt att politikerna får se vår vardag. Det är politikerna som stiftar lagar som är viktiga för samhället, säger Ica-handlaren.

Holmlund berättar vidare att Ica Kvantum Märsta inte är ensamt i sin utsatthet för kriminalitet, utan många andra butiker också.

– Vi behöver lagar så att vår verksamhet ska kunna drivas på ett enklare sätt utan hot i vardagen, säger han.

Och med det menar han att kunna porta personer som är återfallsförbrytare.

– Dessa återfallsförbrytare använder butiker som skafferier där de bara går in och hämtar saker. Vi måste kunna säga till de här personerna att de inte är välkomna. Och att det blir ett olaga intrång för personerna om de ändå kommer in.

Han kräver att samhället ska agera och att polisen får resurserna som behövs.

– Butiken är är en allmän plats. Jag har ingen rätt att säga till någon att gå ut härifrån. Jag har ingen möjlighet att få stopp på problemet utan nya lagar. Och jag är helt övertygad om att det kommer nya lagar, säger Conny Holmlund.

LÄS MER: Hot vardag för butiksanställda i Märsta centrum

LÄS MER: Näringsidkare vill porta snattare

LÄS MER: Skolbarn snattar i Sigtuna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa