I Prostgården samlas stickarna

Full fart på stickorna och några virknålar var det på lördagen när kvinnor från halva Mälardalen samlades i Prostgården i Enköping.

12 januari 2019 20:00

Det var tredje året som Maria Samuelsson och Svenska kyrkans stickkafé bjöd in till stickdag, och när inbjudan går via stickgrupper på internet når den många på många platser.

– Vi är omkring femtio personer här nu. Att samlas och tala om modeller, mönster, olika garner och tekniker är det som lockar, säger Maria Samuelsson när hon visar runt.

Bordet där Sara Stark från Bålsta och Veronica Nord från Stockholm som driver stickvideopodden Stickerian, bär syn för sägen, för intill dem sitter Cecilia Ahlström från Norrtälje som stickar en mössa i intrikat spetsmönster, och Eva Morke från Enköping som på sin rundsticka gör två strumpor samtidigt, alla i glatt samtal.

– De flesta här stickar men några håller på med nålbindning eller virkning också, alla är naturligtvis välkomna, säger Maria Samuelsson.

Att alla har med sig de arbeten som de för tillfället håller på med är självklart, men många bär också kläder de gjort tidigare, tröjor, västar och också en klänning. Det gör att samtalsämnena inte sinar, för garn, mönster och färger varierar stort.

Några stickar efter beskrivningar, andra gör egna mönster och färgkombinationer:

– Samvaro kring gemensamma intressen och inspiration är vad stickdagen handlar om, en större variant av det stickkafé som vi har här i Prostgården varannan måndag då mellan 15 och 20 lokala stickare samlas, säger Maria Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille