Krafttag mot prostitution i kommunen

Prostitution har förekommit i Valsta, Sigtuna, och framför allt på Arlanda flygplats där det nu startas ett nätverk mot prostitution. Ofta är kvinnorna från Västafrika eller från forna Östeuropa. Tidningen pratade med Lenita som var prostituerad i två år.

20 december 2018 07:00

Polisen har bekräftat att prostitution finns i Sigtuna kommun och i de flesta andra kommuner – men att detta ofta prioriteras bort av polisen på lokal nivå.

– I dessa fall krävs spaning och kunskap. Den prostitution vi känner till sker inte öppet, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Tidningen har pratat med en kvinna som var prostituerad under två år. Hon kallar sig för Lenita, som inte är hennes riktiga namn.

– Jag var ung. Bara 19 år. Jag kom från ett fattigt land, säger hon.

Det var systern som introducerade henne till prostitution. Lenita berättar att det var ett snabbt sätt att tjäna pengar. Hon kunde få drygt 1 000 kronor för en 45 minuters träff. De flesta kunderna var från Europa och Australien.

– Jag har aldrig haft våldsamma kunder. Men det var skrämmande när vissa inte ville använda kondom, eller när kunderna var för gamla, över 50 år.

Hon slutade då en av kunderna blev kär och gifte sig med henne.

Hon hade tur. I dag fastnar många kvinnor i en situation som de själva inte kan komma ur, enligt Jonas Junered. I flera fall behandlas de illa av sina hallickar.

Arlanda mot människohandeln är ett nybildat nätverk som startades 2018 på initiativ av Pernilla Johansson, vd på Clarion Hotel Arlanda Airport.

– Enligt Airports Council International (ACI) är det vanligt att flygplatser utnyttjas för människohandel och trafficking. Risken är stor att det även förekommer i någon utsträckning på Arlanda flygplats. Att hotell i alla städer i Sverige, stora som små, stundtals har problem med prostitution, det vet vi, säger Pernilla Johansson.

Hur jobbar nätverket?

– Vi jobbar genom att ha tydliga riktlinjer för hur vi ska agera vid misstänkt människohandel, där polisen såklart är de som gör aktiva insatser. Vi utbildar alla aktörer, och lyfter kunskapen kring mänskliga rättigheter, för att skapa förståelse och kompetens, och för att stärka och öka kunskapen för vad vi kan och får göra.

Gruppen har hunnit med två nätverksträffar hittills – i augusti och i början av december. 30 medlemmar medverkade. Swedavia är den tyngsta aktören. Vid nästa träff i mars går Swedavia in och tar över koordineringen av nätverket. De andra medlemmarna är Migrationsverket, Polisen, Kvinnojouren Sigtuna, Nokas, Forex, Tullverket, Svenska Kyrkan och övriga hotell på Arlanda och i Sigtuna kommun.

Läs även:

"Ni är inte bortglömda"

Marie kämpar mot kvinnovåld och prostitution

Arlanda mot människohandeln

Syfte: Att skapa ett tryggare Arlanda, för både resenärer, anställda och de offer som fastnat i den "moderna tidens slavhandel".

Nätverket har en gemensam plattform och en checklista för hur medlemmarna ska motverka människohandel. Det är en arena att byta erfarenheter och kunskaper där medlemmarna också ska finna mod att agera i tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago