Blocket-bluffare lurade dussintals

Över 30 personer från olika delar av landet föll offer för en Blocket-bluffare. Nu döms mannen.

25 januari 2018 12:00

En 33-årig man lurade flera personer, bland annat en Märstabo och en Uppsalabo, genom falska annonser på Blocket under 2017.

Han har utgett sig för att ha ett hus eller lägenhet att hyra ut eller på annat sätt förmedla.

Personer som har visat intresse och kontaktat honom har uppmanats att överföra pengar till honom, som förskott på hyra, deposition eller annan kostnad för att bli aktuell som hyresgäst.

Han har också skickat bilder på lägenheter och en bild på sin ID-handling till dem. Däremot har han inte tillgång till någon bostad.

Under utredningen berättade han att han under 15 år har pressats på pengar av ett kriminellt gäng. Enligt honom har han överlämnat pengar som skickats till hans konto till personer från det kriminella gänget. Tingsrätten tycker dock att dessa uppgifter är vaga och inte går att kontrollera, då han inte vill uppge namn på personer i gänget, med hänvisning till att han fruktar för sitt liv.

Han döms nu för grovt bedrägeri medelst osann urkund vid fem tillfällen, samt för bedrägeri vid 32 tillfällen. Påföljden blir fängelse i ett år och åtta månader.

Han blir sammanlagt skadeståndsskyldig ett belopp på över 400 000 kronor. Till Märstabon ska han betala 20 000 kronor i skadestånd, och till Uppsalabon 16 800 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago