"Yoga är mer än kropp och knopp"

Lena Nilssons liv har handlat mycket om yoga, en helt otrendig sysselsättning 1982 då hon började vid en yogaskola i Stockholm.

”Det var skumt och udda. Jag kunde inte berätta ens för mina vänner vad jag höll på med”, berättar Lena.

21 november 2018 06:00

Efter studier i estetik och en undersköterskeexamen blev yogan en röd tråd i livet för Lena Nilsson.

1989 var hon med och nystartade yogaskolan där hon började sin utbildning i Stockholm men hann också med att träna klassisk sång.

­- Det var först när jag gick en utbildning i Indien 1995 som jag bestämde mig för att satsa på yrket som yogalärare och efter två års utbildning i Wales började jag bygga upp min verksamhet. Studenthälsan var mitt första riktiga jobb, och jag hade en respekterad sjukgymnast som stöd. Yoga var fortfarande inte mainstream utan något riktigt "flummigt".

Trots det så har det rullat på under åren med många olika uppdragsgivare: Uppsala universitet, Folksam, Qmed, Studieförbundet Vuxenskolan och Neuroförbundet. I olika regier har hon undervisat i yoga för gravida, människor med psykisk ohälsa, anhöriga och personer med funktionshinder.

– Nu har jag en nytändning som yogalärare. Jag kom med i ett EU-projekt för småföretagare i Norduppland där jag peppats och inspirerats av både kurser och fantastisk affärsutveckling, berättar Lena Nilsson.

– Jag har också sedan i våras fått glädjen att undervisa på flera av kommunens träffpunkter där 65-plussare kan gå gratis på yoga. Verkligt generöst av kommunen, en bra grej! utbrister hon.

För nu är hon tillbaka i sin ungdoms Norduppland, på landet i ett ”Pettson och Findus”-hus med snickarbod, lada och sedan länge uppvuxen trädgård.

– Jag älskar tallskogen, slätten, bruken och de vackra kyrkorna, säger Lena Nilsson.

– Jag har tagit upp sången igen och sjunger i Vendels kyrkokör, men jag är egentligen ingen körsångerska. Jag är tvungen att hålla igen. Jag älskar kyrkorummet, musiken, ritualen och de gamla psalmerna. Och i psalmsången får jag klämma i.

Hur känns kroppen efter att ha hållit på med yoga i nära 40 år?

– Jag ser det mer som ett verktyg för att möta livet, säger Lena Nilsson. Yoga är konstruktiva metoder att ta hand om sig själv. De olika teknikerna (andning, meditation och fysisk träning) har man nytta av när man utmanas av livet, och det vill jag dela med mig av.

Lena Nilsson känner sig, efter alla år, som en folkbildare.

– Yoga är ett gigantiskt kunskapssystem för hälsa och mänsklig växt. Inte bara som fysisk träning, utan som ett verktyg för att utvecklas som människa – det är en tradition och ett förhållningssätt, säger hon.

– Det viktigaste jag har fått genom yogan är en djup identitet av glädje och lugn. Yoga är mer än kropp och knopp, säger Lena Nilsson.

Lena Nilsson

Aktuell: Fyllde 60 år den 19 november.

Född: I Uppsala.

Bor: På landet i Björklinge.

Familj: Sonen Frej, särbo Raymond Björling och fyra katter.

Gör: Leder olika typer av yogagrupper, undervisar i mindfulness och engagerar sig i småföretagarprojekt i Norduppland. Sjunger i Vendels kyrkokör.

Om att fylla 60: Har aldrig känt mig så gammal som när jag fyllde 20!

Så firar jag: I Rom med familjen.

Är: Social. Älskar verkliga möten med människor. Ger järnet i relationer men behöver mycket återhämtning på hemmaplan, mata fåglar och prata med katterna.

Utbildning: Fil kand i estetik, yogalärarutbildningar i Småland, Indien, samt en tvåårig i Wales. Undersköterskeexamen. Fortbildning inom medicinsk yoga och mindfulness.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Westerlund