Det finns i dag en vilja både bland politiker och väljare att hitta nya samarbeten över blockgränsen om valresultatet inte skulle ge Alliansen eller de rödgröna egen majoritet. Enligt den undersökning som opinionsföretaget Novus gjort på uppdrag av UNT, SVT och Radio Uppland tycker 50 procent av Uppsalaborna att det är positivt med blocköverskridande samarbeten, medan endast 23 procent ställer sig negativa till en sådan lösning.
– Jag tycker att det visar på att Uppsalaborna är kloka. Blockpolitiken kan vara ganska fördummande. Att låsa sig vid ett samarbete som Alliansen har gjort, samtidigt som partierna presenterar sina egna förslag, kan bli väldigt krångligt för väljarna, säger Maria Gardfjell som är kommunalråd för Miljöpartiet.
Hon menar att Miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med alla partier utom SD. Hos Moderaterna råder helt andra tongångar.
– Vi har som mål att Alliansen blir återvald. En röst på oss är en röst på alliansen, vi kan inte tänka oss att samarbeta med några andra partier. Det block som får flest röster ska köra vidare, säger Fredrik Ahlstedt (M).
Men samtidigt som Alliansens största parti utesluter samarbete med de rödgröna håller övriga Allianspartier dörren öppen för nya konstellationer.
– Efter ett lyckat styre av Uppsala är vårat huvudalternativ självklart Alliansen. Sedan måste vi handla efter hur invånarna röstar. Uppsala måste regeras, vi tänker inte låta kommunen hamna i en kaossituation utan en stabil majoritet. Men vi kan absolut inte samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, säger Stefan Hanna (C).
Att utesluta samarbete med SD är gemensamt för samtliga partier i kommunfullmäktige. Flera kommunalråd uppger att ett samarbete över blockgränserna motiveras ytterligare om man riskerar att SD får en vågmästarroll.
Samtidigt utesluter inte SD samarbete med något annat parti.
– Jag tycker det är märkligt att partierna i kommunfullmäktige är så positiva till samarbeten. Det känns som att det viktigaste i politiken har blivit att stänga ute Sverigedemokraterna, men det tror jag inte att väljarna accepterar på längre sikt, säger Pavel Gamov (SD).
Socialdemokraterna menar att de kan tänka sig samarbeten för att garantera en handlingskraftig majoritet.
– Folkpartiet och Centern är de partier som ligger närmast till hands om vi inte får en rödgrön majoritet. Men det finns också mycket som skiljer oss åt, därför skulle ett sådant samarbete kräva tuffa förhandlingar, säger Marlene Burwick (S).
Enligt Novus opinionsundersökning är hela 60 procent av Uppsalaborna över 65 år positiva till blocköverskridande samarbeten.
– Äldre har ett fastare partival och är positiva till samarbete medan unga mobiliseras genom konfrontation mellan blocken. Bildandet av alliansen och det rödgröna samarbetet har lockat nya väljare och valdeltagandet har ökat, säger Leif Lewin som är professor i statskunskap vi Uppsala universitet.