Kvotering lönar sig i Knivsta

Männen i minoritet på Vänsterpartiets lista l C har högsta medelåldern. Vänsterpartiet har störst andel kvinnor på sin lista och Centerpartiet har de äldsta kandidaterna inför kommunalvalet i Knivsta.

Vänsterpartisterna i Knivsta. Fr v: Malin Ahrne, Ulla Berglund, Björn Jonasson, Malin Tollbom, Christer Johansson, Siv Ahlström, Jaime Escobar och Maria Fornemo.

Vänsterpartisterna i Knivsta. Fr v: Malin Ahrne, Ulla Berglund, Björn Jonasson, Malin Tollbom, Christer Johansson, Siv Ahlström, Jaime Escobar och Maria Fornemo.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-05-23 11:02

Det visar en granskning som UNT har gjort av vallistorna hos de partier som i dag sitter i kommunfullmäktige. Av siffrorna kan man bland annat få reda på att de partier som aktivt har försökt att få med unga personer, personer med utländsk bakgrund och kvinnor, har lyckats bättre än övriga partier.
– Vår valberedning har arbetat utifrån uttrycket ”varannan damernas”, säger socialdemokraternas gruppledare Lars Berglöf, vars parti har näst högst andel kvinnor bland sina kandidater, 54 procent.

Moderaterna som inte arbetar med kvotering har däremot bara 23 procent kvinnor på sin lista.
Moderaternas gruppledare Göran Nilsson och partiets ordförande Klas Bergström förklarar att deras lista utgår från det provval där alla medlemmar får rösta.
– Det finns många olika hänsyn att ta när valberedningen sätter ihop en lista. Viktigt är att få med folk från olika delar av kommunen och vi har fått ihop en yngre lista i år, säger Göran Nilsson.

På moderaternas lista finns en hel del Knivstabor och en person med utländsk bakgrund.
– Vi tänker faktiskt inte på vem som är invandrare eller inte, utan ser alla som enskilda personer och för vad de gör. Att vi har många Knivstabor är naturligt eftersom de flesta kommuninvånare bor i Knivsta, säger Göran Nilsson.

Centerpartiet däremot har inte lyckats göra sig av med föreställningen att partiet enbart är ett parti för landsbygden.
– Vi försöker faktiskt värva folk i Knivsta och skulle inte ha något emot att få en Knivstabo högt upp på listan, säger Centerpartiets gruppledare Anders Eskhult.
Centerpartiet har inför det här valet också haft svårt att föryngra sin lista. Medelåldern är 58 år, den högsta medelåldern hos partierna i kommunen.
– Då kan ingen anklaga oss för att inte har erfaret folk! säger Anders Eskhult i en kommentar till siffran.

Samtidigt framhåller han att redan på andra plats på listan, det vill säga på en trolig valbar plats, har Centerpartiet i år fått med Jenny Höglund, 28 år, från Lagga.
– Vi tror mycket på henne och är jätteglada att hon kandiderar, så på det sättet är vi nöjda med vår lista inför det här valet, säger Anders Eskhult.
Miljöpartiet är det parti som procentuellt sett har lyckats få med både många kvinnor, personer med utländsk bakgrund, personer under 30 år och personer över 65 år.

Kristdemokraterna har också lyckats bra med att få med kvinnor och personer under 30 år. Medelåldern är lägst på deras och Folkpartiets lista.
Kristdemokraternas gruppledare Miriam Eriksson är ändå självkritisk och tycker att man har varit dålig på att rekrytera personer med utländsk bakgrund.
– Vi vill gärna ha med människor med olika erfarenheter, samtidigt är det svårt i en kommun som Knivsta där vi inte har så många invandrare, säger Miriam Eriksson.

Kristdemokraternas mål har varit att så många som möjligt ska kunna känna igen sig i deras kandidater. Det gäller även unga personer.
– Det är bara att titta på hur man själv röstar. När jag var yngre så kryssade jag den yngsta kvinnan, säger hon.
Folkpartiet, som även de har en ung lista, har hela tre förstagångsväljare med inför årets val.

Hur har ni lyckats med det?
– Det är både tur och att vi har jobbat på det. Jag tror att man måste peppa ungdomar om man ska få med dem i politiken. Samtidigt är vi medvetna om att unga vuxna är ett rörligt släkte som flyttar ofta för studier och jobb. Men vi hoppas få behålla dem så länge som möjligt, säger Catarina Winninge, FP:s gruppledare.

Knivsta.nu har trots att man inte har så många mandat i kommunfullmäktige ändå lyckats få i hop en längre lista än både Moderaterna och Socialdemokraterna.
– Min erfarenhet är att det är lättare att få med personer som redan är engagerade i olika sakfrågor. Och om vi ska få en bra kommun så måste det finnas engagerade personer som styr, säger Knivsta.nu:s gruppledare Lennart Lundberg.

Knivsta.nu och Vänsterpartiet har inga representanter som är över 65 år på sina listor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om