Under 2013 har Akademiska sjukhuset fått ta hand om sex små pojkar som kommit in akut efter att ha blivit omskurna av en privatläkare i Uppsala.
– Vi har fått göra om flera av operationerna som privatläkaren utfört, uppger barnkirurgen Erik Sköldenberg.
Föräldrarna har berättat att de fått hålla i sina barn som skrikit av smärta efter att inte ha bedövats ordentligt av privatläkaren.
Barnen ska även ha fått blödningar och infektioner efter hans ingrepp.
– Verksamheten måste stoppas så att inte fler barn drabbas, säger Erik Sköldenberg.
Akademiska sjukhuset har anmält fallen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som kräver att läkarens legitimation dras in omedelbart.
Risken är annars stor att han fortsätter med omskärelser på barn under ohygieniska förhållanden, skriver Ivo som utrett verksamheten.
– Jag kan inte påminna mig något ärende gällande återkallelse av läkarlegitimation där det förekommit ett så brett spektrum av brister, säger Ewa Sunneborn, chef för avdelning Mitt vid Ivo.
2010 anmälde Uppsalahäktet att läkaren enligt flera missbrukare skrev ut narkotiska preparat mot betalning.
Socialstyrelsens granskning visade att han under två månader utfärdat 182 recept med narkotiska läkemedel, ofta till personer med missbruksproblem.
Socialstyrelsen begärde att han skulle förbjudas att skriva ut narkotiska läkemedel men det avslogs av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2011.
Nya anmälningar resulterade i den nu aktuella rapporten från Ivo där läkaren kritiseras på en rad punkter:
• Omskärelserna påvisar ”genomgående stora brister” i mannens yrkesutövning.
• Hygienen betecknas som ”undermålig”. Inte ens basala hygienkrav uppfylls.
• ”Uppenbar överförskrivning” av beroendeframkallande läkemedel till vissa patienter.
• Läkaren utfärdar intyg om drogfrihet för personer med missbruksproblem som blivit av med körkortet trots att han inte är behörig. Mannen ”upplever sig” dock ha behörighet.
• Hanteringen av laboratorieprover ”avviker helt från gängse principer”.
På torsdag avgör ansvarsnämnden om mannens legitimation ska dras in.
Socialstyrelsen har haft kritik mot mannen sedan 2009.
Borde det gå fortare att ta legitimationen från läkare som missköter sig?
– Att återkalla en läkarlegitimation är ett stort ingrepp, det innebär i praktiken ett yrkesförbud. Vi måste hinna göra ett grundligt arbete så att beslutet i ansvarsnämnden blir korrekt, svarar Ewa Sunneborn vid Ivo.
Privatläkaren arbetade i flera år på Akademiska sjukhuset innan han öppnade egen praktik. Under åren har även myndigheter utanför sjukvården haft synpunkter på privatläkaren.
Bland annat har han utfärdat sjukintyg retroaktivt, efter att patientens sjukdomsperiod avslutats, något förvaltningsrätten underkänt.
Läkarens sjukintyg har även underkänts i domstol för att patienter bedömts vara friskare än vad han påstått. Nyligen dömdes han dessutom att betala en straffavgift på 10 000 kronor för att han saknat kassaregister.