I går berättade UNT att ett 50-tal anställda inom Vaksalas hemtjänst undertecknat ett protestbrev till kommunen.
– Vi är svårt underbemannade och tvingas ofta stressa för att hinna med vårdtagarna. Det är olika vikarier hela tiden och situationen har blivit så pressad att flera i personalen blivit sjukskrivna, berättar hemvårdsbiträdet Pernilla Forssell.
Liknande signaler är inget unikt inom Uppsalas äldreomsorg. Trots det fortsätter kommunen att dra ner kostnaderna genom upphandlingar och i nuläget har 90 procent av äldreboendena konkurrensutsatts. Vid upphandlingarna ställs inga krav på att bemanningen måste hålla en viss storlek.
UNT har gått igenom alla upphandlingar av demensboenden i Uppsala under 2009 och 2010. I ett fall höjdes den ersättning vårdgivaren får av kommunen. Men för övriga sex boenden sänktes ersättningarna med mellan 11 och 21 procent.
Sammantaget innebär enbart dessa upphandlingar en besparing på 21 miljoner kronor om året vilket motsvarar lönen för 55 undersköterskor.
Tommy Olsson, huvudskyddsombud vid Kommunal, är kritisk till upphandlingarna.
– I och med att ersättningarna sjunker måste man dra ner bemanningen och personalen får allt svårare att hinna med.
Enligt prognosen gör äldreomsorgen i år ett överskott på 42 miljoner kronor. Pengarna får äldreomsorgen inte behålla utan de ska överföras till kommunkassan. Detta trots att Uppsala kommun som helhet räknar med ett överskott på 324 miljoner kronor för 2010.
En tänkbar orsak till äldreomsorgens överskott kunde vara att pengarna med råge räcker för att ge de gamla högsta kvalitet. Men är det så?
Hittills i år har kommunen fått in 52 klagomål för insatser som inte blivit utförda. Företaget Kosmo har i år krävts på en miljon i skadestånd av kommunen för avtalsbrott. Brister hade uppdagats vid företagets samtliga fem enheter i Uppsala. Bland annat hade en kvinna glömts i en lift på ett äldreboende där hon efter ett par timmar hittades naken och nedkyld.
Kommunen använder ett system med prisupphandling där utförarna försöker begära så låg ersättning som möjligt för att få uppdraget.
Tidigare fanns en modell där utföraren garanterades en viss summa pengar för att driva exempelvis ett äldreboende. Sedan gick anbudet till den som erbjöd högsta kvalitet för det givna beloppet, något som kallas kvalitetsupphandling.
– Jag skulle vilja att vi återgick till kvalitetsupphandling. I annat fall finns risken att priset får styra för mycket med personalneddragningar som följd, säger Caroline Andersson (S), ledamot i äldrenämnden.
Eva Laurin (V) som sitter i äldrenämnden, tycker att överskottet ska gå tillbaka in i verksamheten.
– Jag har begärt att pengarna ska satsas på bland annat vidareutbildning av personal men har fått till svar att kvaliteten redan är tillräckligt bra.
Ebba Busch (KD), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, vill inte kommentera hur äldreomsorgens överskott ska användas.
– Men bara för att man lyckats effektivisera inom en del av äldreomsorgen vore det märkligt om överskottet ska övergå till en annan del av verksamheten. Man borde i stället försöka budgetera rätt från början, säger Ebba Busch.
Får Uppsalas äldreomsorg tillräckligt med pengar för att hålla hög kvalitet?
– Pengar är inte lika med hög kvalitet, svarar Ebba Busch. Under förra mandatperioden levererade vi fler äldreboendeplatser för mindre pengar än vad man gjort tidigare utan att kvaliteten försämrades.
– Under den förra mandatperioden lade vi ett ramverk för en god äldreomsorg. Priserna har droppat ganska mycket och vi får överväga om vi behöver vikta pris och kvalitet på ett annat sätt vid upphandlingar. Har en utförare särskild kompetens eller håller exceptionell kvalitet kanske den aktören ska vinna anbudet även om någon annan lägger ett lägre pris.