De tre aktuella vårdcentralerna, Sävja, Liljeforstorg och Enköping, har sedan 2009 drivits av Carema Primärvård på entreprenad åt landstinget. Nu har hälso- och sjukvårdsstyrelsens majoritet planer på att överlåta de tre vårdcentralerna till Carema.
Överlåtelsen blir resultatet av den nya lagen om valfrihetssystem, LOV, som innebär att alla som ansöker och uppfyller kraven beviljas ett avtal om att ingå i systemet. Avtalet som rör de tre vårdcentralerna ska ses som en permanent lösning, förklarar landstingets chefsjurist Jens Larsson.
- Man kan se det här som att Carema ?köper? vårdcentralerna gratis. Det finns inget juridiskt problem med det men jag förstår att frågorna ställs kring den här komplicerade frågan.
Vänsterpartiets kommunalråd Sören Bergqvist, som har tagit del av förslaget, är ganska säker på att en överlåtelse av vårdcentralerna strider mot landstingets regelverk.
- Det måste kännas konstigt för andra vårdaktörer på marknaden att vi ger Carema en sådan marknadsfördel. Frågan är om det inte strider mot kommunallagen.
Sören Bergqvist påpekar att landstinget tidigare avyttrat tre vårdcentraler i Nyby, Öregrund och Bålsta. Men dessa såldes för sammanlagt 25 miljoner kronor.
Han tycker att det är anmärkningsvärt att man denna gång väljer att inte ta något betalt av det vårdbolag som blir formell ägare.
- Vi har ju bestämt oss för att vårdcentraler har ett visst värde. Ska vi avyttra dem så ska vi också ta betalt för dem. Det har vi ju gjort tidigare.
Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman säger att han inte svarar på UNT:s frågor förrän han på måndagens landstingsfullmäktige besvarat ett skriftligt brev från Sören Bergqvist.
Varför säljer ni inte vårdcentralerna i stället? Har inte landstinget ont om pengar?
- Landstinget har aldrig haft så bra ekonomi som i dag.
Enligt Carina Bäckström, enhetschef på hälso- och sjukvårdsavdelningen, har man i det aktuella fallet resonerat annorlunda mot tidigare; Carema anses ha utvecklat verksamheten sedan 2009.
Därför vill landstinget inte ta ut en ekonomisk ersättning, vilket man gjort när företag tagit över en verksamhet direkt från landstinget. Carema primärvårds regiondirektör Lasse Källström säger till UNT att avtalsändringen är rena teknikaliteter för att juridiskt få möjligheten att öppna en filial till Liljeforstorgs vårdcentral.
- Det är detta som är poängen, ingenting annat. Det blir ingen förändring av vare sig uppdraget eller landstingets kostnader.
Men nu blir ni ägare till vårdcentralerna?
- Det är vi ju redan.
Men i dag har ni ett tidsbegränsat ägande genom en upphandling?
- Så är det, men om vi inte hade gjort denna ansökan nu så hade vi gjort den senare. Att vi blir ägare är en aspekt som vi inte ens funderat på.