Vårdbolag kvittar bort vinster

Företaget Attendo Care, som bedriver äldreomsorg i Uppsala, ägnar sig åt avancerad skatteplanering och har upptaxerats med 205 miljoner kronor. Uppsalapolitikerna är kluvna inför frågan om höga vinster inom vårdbolag.

Foto: Pelle Johansson/arkiv

Uppsala2010-11-09 06:08

Attendo Care driver bland annat hemtjänst och äldreboenden i Uppsala. I fjol betalade kommunen ut 101 miljoner kronor till företaget.

Attendo Care har flera gånger uppmärksammats för brister inom äldreomsorgen och för några år sedan gick det så långt att politikerna i Uppsala övervägde skadeståndskrav. Vård- och omsorgsjätten, som i fjol hade en omsättning på 6,2 miljarder kronor, försöker minimera sin skatt med avancerade metoder.

Enkelt förklarat handlar det om att Attendo lånar ut miljardbelopp inom koncernen till en ränta som man själv satt till 15 procent. Med hjälp av räntan kan Attendo kvitta bort vinster och minska sin skatt. Skatteverket anser att räntan på 15 procent är oskäligt hög och upptaxerade i fjol företaget med 205 miljoner. Attendo anklagas för att ha lämnat ”oriktig uppgift” och krävs på 23 miljoner i skattetillägg.
– Vi tycker att internräntan ligger på en rimlig nivå och har överklagat upptaxeringen, säger Claes Kugelberg vid Attendo Care.

Totalt betalade Attendokoncernen 50 miljoner i skatt under 2009, vilket motsvarar 11 procent av vinsten. Det upplägg Attendo använt sig av kallas räntesnurror. Även vårdkoncernen Capio med verksamhet i bland annat Uppsala har använt räntesnurror för att slippa skatt. I somras upptaxerades Capio med 159 miljoner kronor.

Kritiken mot de privatdrivna bolagen går ofta ut på att skattepengar inte ska hamna i ägarnas fickor. I fallet Attendo Care kunde exempelvis vd:n Henrik Borelius enligt tidningen Affärsvärlden under 2005 tjäna 40 miljoner kronor när företaget fick ny ägare. 2009 hade han en lön på 3,7 miljoner kronor.

Under de senaste åren har privata jättar inom vård- och omsorgssektorn tagit allt större marknadsandelar. I vissa fall ägs de av utlandsbaserade riskkapitalbolag. Vinster förs utomlands och om de beskattas där är oklart. Vård- och omsorgsjättarna har även kritiserats för att genom sin skatteplanering konkurrera ut små vårdbolag.

Caroline Andersson (S), ledamot i äldrenämnden, ifrågasätter om vårdföretag som inte håller godtagbar kvalitet ska kunna få ta ut höga vinster.
– Jag vill att nämnden ställer så höga kvalitetskrav att vinstuttag i princip blir omöjligt.
Eva Laurin (V) i äldrenämnden, är kritisk till att privata aktörer över huvud taget släpps in på marknaden och vill att enbart kommunen ska stå för omsorgen.
– Storbolagen tvingar kommunens äldreomsorg att lägga sig på så låga priser vid upphandlingar att man inte längre klarar att bedriva en god vård, anser hon.

Ebba Busch (KD), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, tycker inte att det spelar någon roll om äldreomsorgen drivs av kommunen eller privata företag utan att det avgörande är vilken kvalitet de erbjuder.
– Jag har inga problem med att de privata entreprenörerna tar ut vinster eller skatteplanerar så länge de levererar en bra omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om