Utbildning i egen regi sänker olyckskostnaderna

Skadorna på både bussar och resenärer i stadstrafiken har minskat sedan bussbolaget infört förarutbildning i egen regi. Enligt ansvariga är kostnaderna för utbildningen väl använda pengar.

Anders Lundell

Anders Lundell

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-02-25 18:07

Sedan 2007 har landstingets bussbolag Gamla Uppsala Buss (GUB), som svarar för trafiken med de gröna stadsbussarna i Uppsala, själva bekostat och ordnat utbildning för busskörkort. Tidigare skedde utbildningen vid ordinarie körskolor med kompetens för tung yrkestrafik, finansierat via Arbetsförmedlingen. Prislappen för GUB beräknas till cirka 125 000 kronor per elev. Utbildningen pågår i 13 veckor på heltid och blivande bussförare med B-körkort får grundlön på 22 000 kronor under utbildningstiden.
–  Vi tar igen det via minskade kostnader för reparationer, lägre försäkringspremier och ökad trygghet och service ombord på bussarna, säger Jan Burström, trafikchef vid GUB.

Statistiken stöder hans slutsats. Kostnaderna för busstrafikens försäkringspremier är nu nere på samma nivå som 2007, när utbildningen startade, trots att bussarna blivit fler och körsträckan ökat med 480 000 mil. Självrisken för skador på fordon och resenärer har sänkts med två tredjedelar, eftersom färre stora olyckor inträffat, och de egna verkstadskostnaderna för plåtskador har sjunkit med 25 procent de senaste fyra åren. Enligt GUB är det en direkt följd av betoningen på varsam körning och service i utbildningen.

Efter teoriprov, körprov och yrkeskompetensprov får eleverna ytterligare internutbildning om bland annat linjesträckning och tidtabell i Uppsalatrafiken. Slutligen får de under 1-2 veckor köra ordinarie busstrafik med en stödförare vid sin sida, som kan ge råd och tips. Elever från andra serviceyrken är särskilt välkomna bakom bussratten:
– I dag gäller det att ha kontakt med kunderna, ge service och trygghet för att vi ska nå målet om ökat bussresande, säger Jan Burström.

Bolaget har ingen svårighet att fylla de 30 utbildningsplatserna per år. Svårare är att behålla unga förare. Nyutbildade förbinder sig att stanna hos bolaget i minst två år, i annat fall får de betala tillbaka en del av utbildningskostnaden.

Medelåldern bland Uppsalas bussförare är cirka 50 år och stora pensionsavgångar väntar bakom hörnet. Svårt är det också att rekrytera kvinnor. Bara 14 procent av förarna är kvinnor.
–  Vi har gjort olika försök att få in fler, bland annat genom särskild information till tjejer. Vi ser att de kör försiktigt och ofta kan hantera stressiga situationer på ett lugnt sätt, säger personalman Elin Tapper.

Även bussförarfacket ger utbildningen beröm.
–  Man blir utbildad specifikt för det här arbetet och man får köra på riktiga busslinjer med passagerare, säger huvudskyddsombudet Anna Nilsson.

Även förare som anställts tidigare än 2007 får del av bolagets utbildningssatsning i den den årliga vidareutbildningen.

Fakta

30 förare utbildas varje år

Landstingets bussbolag utbildar elever som redan har B-körkort till att få D-körkort för buss. Fyra utbildningsomgångar ges varje år, till varje omgång finns ett hundratal ansökningar. Mellan 30 och 40 sökande kallas till körprov, teoritest och intervju. Bland dem antas slutligen 7-8 personer per omgång. 80 procent av dem klarar uppkörningen på första försöket. Totalt utbildas ett 30-tal nya förare årligen som får anställning i bolaget. För att klara kommande ökning av busstrafiken, personalomsättning och pensionsavgångar räknar bolaget med att behöva nyutbilda cirka 50 förare per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om