Uppsalaborna får mer att säga till om

Uppsalaborna behöver få mer inflytande över politiken. Det tycker utbildnings- och arbetsmarknadnämnden som vid årsskiftet inrättar en ny form av dialog med invånarna. Men kommunfullmäktiges ordförande, Lars Bäcklund (M), tycker att åtgärden är onödig.

Uppsala2012-10-06 19:02

Beslutet om så kallade medborgarförslag presenteras som en ny, unik möjlighet för invånarna. Det ska bli större möjlighet för invånarna att påverka politiken.
Enligt nämndens ordförande, Mohamad Hassan (FP), är formen för medborgarförslag inte klar ännu. Men de förslag som lämnas i framtiden ska rutinmässigt prövas och utredas av tjänstemän och politiker. Bedöms idén som god kan det leda fram till att nämnden tar beslut om att anta förslaget.
– Det viktiga är att det kommer förslag som vi kan genomföra och som gäller vårt ansvarsområde, säger Mohamad Hassan.

Redan i dag kan vem som helst skriva brev till en nämnd och föreslå förbättringar. Men det leder inte till en utredning utan bara ett svarsbrev, enligt Mohamad Hassan.
– Med medborgarförslag blir det mer konkret, ett steg längre. Folk har åsikter och idéer. Jag tror att det här kommer underlätta när man ser en naturlig ingång till nämndens arbete.

Enligt kommunallagen har fullmäktigeförsamlingar möjlighet att inrätta så kallade medborgarförslag där den enskildes förslag bereds och sätts upp på ärendelistan. Omkring 200 av landets 290 kommuner tillämpar medborgarförslag, men inte kommunfullmäktige i Uppsala kommun:
– Vi tycker att det är en krånglig omväg som ökar administrationen. Det kan vara bra i små kommuner där man till och med ställer in sammanträden på grund av för få ärenden, men vi har en ganska omfattande representation av folkvalda politiker och vi har dessutom många ärenden på våra sammanträden, säger kommunfullmäktiges ordförande Lars Bäcklund.

Han hänvisar till en utredning som visar att medborgarförslag ledde till en snedvriden öppenhet. De som utnyttjade möjligheten var välbeställda medborgare med mycket kunskap och tid att engagera sig i just sin fråga.
Han tycker att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tagit ett onödigt beslut, eftersom vem som helst kan skicka ett förslag till en nämnd.

Vilket är ditt råd till den som vill påverka politikerna, utan att själv behöva bli politiker?
– Man vänder sig till någon som har det politiska uppdraget i frågan, det andra är att skicka ett brev till nämnden. Då är nämnden skyldig att hantera brevet på något sätt.

Mohamad Hassan säger att folk brukar uttrycka sin frustration över att de inte kan påverka politiken.

Hur mycket synpunkter får ni från allmänheten?
– Inte så mycket faktiskt. Klagomålshanteringen handlar om 15–20 ärenden per år.

Även Ulrik Wärnsberg (S), oppositionspolitiker i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, är positiv till införandet av medborgarförslag:
– Jag ser det som en demokratisk möjlighet till ökat inflytande. Det kan bli en mängd frågor, men det får vi se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om