Uppsala ska bli helt ekologiskt

Uppsalas livsmedelsinköp ska bli helt ekologiska på tio år. "Ett gigantiskt steg att ta."

Ekobonden Elisabeth Gauffin.

Ekobonden Elisabeth Gauffin.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-02-06 08:11

Politikerna i kommunstyrelsen sade på onsdagen ja till målsättningen som säger att 100 procent av Uppsala kommuns livsmedelsinköp ska vara ekologiska år 2023. Det innebär att det successivt kommer att bli mer ekologisk mat i skolorna, på kommunens äldreboenden och i personalrestaurangerna. Tanken är att Uppsalaborna ska konsumera mer hållbart, minska spridningen av miljögifter, gynna den biologiska mångfalden, värna djurskydd, bidra till bättre hälsa och minska klimatpåverkan.

- Ett gigantiskt steg för oss att ta, säger Björn Carlsson, affärsområdeschef för kost och restaurang vid Uppsala kommun.

I dag köper kommunen 17 procent ekologiskt, en bra bit ifrån de 25 procent som regeringen satte upp som mål för offentlig sektor fram till 2010. Och ett ännu större steg från de kommuner som köper in mest ekologiskt i landet, som Lund och Borlänge med över 40 procent.

Anne-Marie Dock Gustavsson som sysslar med ekoproduktion vid Jordbruksverket anser att Uppsala kommun i och med onsdagens beslut har satt upp ett väldigt ambitiöst mål.
- Troligen ett av de mest ambitiösa i landet, säger hon.

Hon har svårt att bedöma hur snabbt den ekologiska marknaden kan svara upp mot så kraftigt ökad efterfrågan.
- Marknaden är komplex. Mejerivaror och kött blir nog inte svårt och jag tror att ökad efterfrågan kommer att driva på produktionen när det gäller exempelvis fläsk och ägg. Potatis och grönsaker tror jag blir svårare. Det kommer också att bli en eftersläpning på ett par år för varje ny odlare som startar i och med karenstiderna för ekologisk odling som Krav ställer, säger hon.

Björn Carlsson tror att den stora utmaningen blir att hitta tillräckligt med varor till ett tillräckligt bra pris.
– Det finns inte i dag. Men i och med att vi satsar mer på ekomat i stora volymer så kommer vi att tvinga fram ett bredare utbud och pressa fram en annan prisbild. Vissa produkter är inte så dyra - mjölk, andra mejerivaror och olika baljväxter. Kött kostar mer, säger han.

Behöver ni mer pengar för klara målet?
- I dag ryms de ekologiska inköpen i den budget vi har. Men ska vi öka inköpen i den här storleksordningen behöver vi någon form av resursförstärkning. Det återstår att se om en check följer med beslutet. Det måste vi titta på, säger Björn Carlsson.

Intresset för att köpa ekologiskt ökar i många kommuner. Företaget Ekoweb som gör årliga analyser av den ekoloska marknaden spår att den offentliga sektorns inköp kommer att öka med 15 procent i år. Detaljhandeln med tio procent. Under förra året ökade den totala försäljningen av ekologiska livsmedel med 13 procent. Den totala försäljningen landade på 11,6 miljarder kronor.

Även priserna ökade och spås fortsätta öka på varor som det finns ont om - som bananer, frukt, grönsaker, vin och ägg.

Ett viktigt steg för Uppsala att ta för att komma framåt är att ändra kommunens upphandling. I dag står ett enda stort grossistföretag för i stort sett alla livsmedelsleveranser.
- Det vi får kommer från hela världen. Mycket är importerat. Nu håller vi på att titta om vi kan dela upp våra kommande upphandlingar på ett sätt så att vi gynnar lokala producenter av ekologisk mat. Vi måste tänka nytt. Kan vi anpassa upphandlingarna så kan vi ta stora kliv framåt, säger Björn Carlsson..

Tror du att ni går i land med det här uppdraget?
– Vi har ett starkt intresse för mat i vårt samhälle, en medvetenhet som inte fanns för fyra eller fem år sedan. Så jag är optimist.

De kommunerna köpte mest ekomat år 2012 Marknadsandelar av försäljningen av ekologiska livsmedel Så handlar de svenska konsumenter som köper ekologiskt

Borläge: 46 procent

Lund: 45,8

Södertälje: 44,3

Kronobergs landsting: 40

Malmö: 38,7

Ica: 26 procent

Coop: 19

Offentlig sektor: 16

Systembolaget: 9

Axfood: 7

Hotel och restaurang: 7

Bergendahls: 2

Övriga: 14

Grönsaker: 69.8 procent

Frukt: 65,8

Mjölk: 50,9

Olja/fett: 26,9

Torkad frukt/bär: 25,7

Flingor/mysli: 25,4

Vin: 24,3

Mjöl: 23,2

Bröd: 19,1

Bönor: 15,5

Godis: 11,8

Andra produkter: 30,5

Källa: Ecoweb

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om