Många kommuner placerar ensamkommande flyktingbarn i vårdboenden som drivs i privat regi. Kostnaden brukar uppgå till cirka 2 000 kronor per dygn.
Men vårdhemmet Sörbacken i Valsätra i Uppsala har en taxa på 6 700 kronor dygnet. Kostnaden motiveras av att Sörbacken tar emot särskilt vårdkrävande ensamkommande unga flyktingar.
Det handlar om ungdomar som andra vårdboenden inte klarat av på grund av bland annat kriminalitet, droger eller psykiska problem.
Men Sörbacken har inte tillstånd av Socialstyrelsen att ta emot den här målgruppen, utan tillståndet gäller ”vanliga” ensamkommande flyktingbarn utan särskilda sociala problem.
– Sörbacken har ansökt om att ändra sitt tillstånd men inte inväntat beslut om det, uppger Åsa Svensson vid Socialstyrelsen.
En före detta timanställd vid Sörbacken beskriver verksamheten som undermålig.
– Personalen har inte tillräcklig kompetens för att kunna ta hand om de här ungdomarna. Jag har jobbat på många boenden, men inte sett något som fungerar sämre.
Ungdomar på Sörbacken som har intervjuats av Socialstyrelsen talar om dagliga bråk med personalen. Det senaste året har polisen ryckt ut sex gånger till boendet.
Under februari har ett par tonåringar vid boendet åtalats vid Uppsala tingsrätt för bland annat olaga hot, skadegörelse och misshandel.
För en av de åtalade framgår att personal vid hans tidigare boende inte klarade av hans psykiska besvär och att han kom till Sörbacken för att man där ansågs kunna erbjuda mer professionella insatser.
Socialstyrelsen skriver att boendet bedriver behandling, trots att man inte har tillstånd för det. Personalens utbildning ligger ”inom verksamhetsområdet”, men man saknar kunskap om målgruppen. Socialstyrelsen kräver nu att det tillsätts personal med adekvat utbildning.
Carina Lundmark, socialsekreterare vid Arvidsjaurs kommun, berättar att man anlitade Sörbacken för en placering där det fanns behov av specialistkompetens. Därför var man villig att betala ett dygnspris som var drygt tre gånger högre än normalt.
– Har de utgett sig för att kunna erbjuda något annat än de faktiskt gör tycker jag det är helt fel, säger Carina Lundmark som inte blivit informerad av Sörbacken om det felaktiga tillståndet.
Sörbacken har tillsatt två olika föreståndare utan tillstånd från Socialstyrelsen, vilket betecknas som en ”allvarlig brist”. Dessutom saknar verksamheten skriftliga rutiner för allvarliga händelser. Socialstyrelsen skriver att det kan bli frågan om viten om inte felen åtgärdas.
– Vi har upprättat en handlingsplan för att åtgärda de brister Socialstyrelsen påpekat, säger Christer Lööv, affärsområdeschef för Frösunda LSS AB som äger Sörbacken.
Christer Lööv säger att Sörbacken ansökte om att ändra sitt tillstånd från mottagande av ”vanliga” flyktingbarn till sådana med social problematik.
– Hela tiden hade vi en dialog med Socialstyrelsen om detta. Men beslutet dröjde och det gick inte att invänta, säger Christer Lööv som är helt nytillträdd chef.
Sörbacken ska slussa ut de ungdomar som bor där nu och sedan ansöka om ett nytt tillstånd. Boendets framtida inriktning är ännu oklar.
Sörbacken ägs av Folkhemmet Integration AB där tidigare riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson är vd.
Ungdomsboende saknar tillstånd
Kommuner betalar 6 700 kronor per dygn till ett vårdboende i Uppsala för ungdomar med svåra sociala problem. Men enligt Socialstyrelsen har boendet inte tillstånd att ta emot ungdomarna och personalen saknar kunskap om målgruppen.
Hem för vård eller boende
Sörbacken är ett så kallat hvb, ett hem för vård eller boende. Privatägda hvb måste ha tillstånd från Socialstyrelsen. Hvb finns för såväl unga som vuxna. Den problematik som behandlas vid ett hvb kan handla om bland annat missbruk, psykiska svårigheter eller kriminalitet.
Ett hvb kan även erbjuda boende med personal utan att ge någon särskild behandling, exempelvis boenden för ensamkommande flyktingbarn. En del hvb utreder vårdbehovet för dem som är placerade där. Hemmen arbetar i allmänhet på uppdrag av kommunerna.