Det visar forskare vid Uppsala universitet, Karolinska Institutet och Socialstyrelsen i en unik studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Epidemiology.
– Enligt våra beräkningar kan en tredjedel av dödsfallen bland flickor vid överburna graviditeter vara en följd av att graviditeten är feldaterad och i själva verket är ännu mer långtgången än man trott, säger läkaren Alkistis Skalkidou vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.
Sedan 1990 erbjuds alla gravida kvinnor en undersökning med ultraljud strax efter att den första tredjedelen av graviditeten passerat. Främsta syftet med undersökningen är att få en uppgift om hur länge graviditeten pågått och beräkna när förlossningen kommer att äga rum.
– Dateringen med ultraljud utgår från att foster som är lika stora också är lika långt gångna. Flera studier visar dock att det redan före denna undersökning finns påvisbara skillnader i storlek mellan pojkfoster och flickfoster, säger Alkistis Skalkidou.
Det väckte idén hos forskarna att ultraljudsdateringen kan systematiskt överskatta graviditetslängden för pojkfoster och underskatta graviditetslängden för flickfoster – och att detta kan ha betydelse för hur graviditeter som drar över tiden handläggs inom vården.
– Eftersom långt gången överburenhet är förknippad med en rad risker för barnet brukar man vanligtvis sätta igång förlossningen när en graviditet pågår längre än 42 veckor. Vår hypotes var att man kanske avvaktar med sådana åtgärder för att få ut flickfoster i tron att graviditeterna är mindre långt gångna än de i verkligheten är, säger Alkistis Skalkidou.
För att testa detta tog forskarna hjälp av uppgifter från det medicinska födelseregistret om graviditetslängd, sjuklighet och dödlighet bland nyfödda flickor och pojkar, både från tiden när graviditetslängden beräknades utifrån uppgifter om sista menstruationen och efter det att datering med hjälp av ultraljud blivit rutin.
Under den första perioden var överburenhet, det vill säga förlossning minst två veckor efter beräknat förlossningsdatum, lika vanlig för pojkar som för flickor, men sjukligheten och dödligheten var klart högre för pojkarna än för flickorna.
Sedan datering med ultraljud blivit rutin är däremot överburenhet betydligt vanligare bland pojkarna än bland flickorna. Risken för att barnet dör i livmodern eller behöver vård för att det före förlossningen fått ner sin egen avföring i lungorna är numera 60 respektive 40 procent högre för de överburna flickorna jämfört med de överburna pojkarna.
– Det finns inga rimliga biologiska förklaringar till skillnaderna under den senare tidsperioden mellan pojkar och flickor, vare sig när det gäller andelen som är överburna eller sjukligheten och dödligheten bland dem. Enda rimliga förklaringen är att den verkliga graviditetslängden för flickorna är underskattad, säger Alkistis Skalkidou.
Ultraljudet slår fel för flickor
Undersökningen med ultraljud för att datera hur långt gången en graviditet är underskattar graviditetslängden för flickfoster. Följden är att en del graviditeter tillåts dra så mycket över tiden att barnet hinner bli svårt sjuk och i värsta fall dö.
Foto:
Ekolodning mäter fostret
Undersökning med ultraljud omkring den 16:e graviditetsveckan är i dag rutin överallt i Sverige. Undersökningen är en slags ekolodning utifrån av fostret och kvinnans livmoder.
Vid undersökningen mäts fostrets storlek och huvudets diameter för att beräkna hur länge graviditeten pågått. Med ultraljudsundersökningen är det också möjligt att upptäcka ryggmärgsbråck, vissa hjärtfel och flera andra skador eller missbildningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!