Mer än tio procent av personalstyrkan inom daglig verksamhet kan komma att reduceras, enligt Carina Eriksson, affärsområdeschef vid Vård & bildning.
På torsdagen ska nämnden för hälsa och omsorg, NHO, fatta beslut om ett tjänstemannaförslag som kan innebära nedskärningar på 38 miljoner kronor under 2013.
Ett av förslagen berör de dagliga verksamheterna, vilka erbjuder arbetsuppgifter och träning för personer med till exempel utvecklingsstörning eller demenssjukdomar. Enligt förslaget ska utgifterna för daglig verksamhet minskas med 5 procent eller 7 miljoner kronor.
Men Carina Eriksson, chef inom Vård & bildning för daglig verksamhet, beräknar att det i verkligheten handlar om besparingar på 8-10 procent, om löneökningar med mera räknas in.
– Vi är väldigt bekymrade, säger Carina Eriksson och skissar på konsekvenserna av det liggande förslaget:
* Minst 25 av 200 anställda inom daglig verksamhet försvinner.
* Större grupper för deltagarna.
* Personal får övergå från heltid till deltid.
* Minskad personaltäthet.
– Kvaliteten försämras och frågan är om lika många personer som tidigare kan erbjudas daglig verksamhet, säger Lars Persson, ombudsman vid Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala.
NHO:s ansvarsområde omfattar bland annat funktionshindrade, missbrukare och våldsutsatta personer. Budgeten för 2013 är på cirka 1,1 miljarder kronor. De föreslagna besparingarna som ska få ekonomin i balans motsvarar 3,5 procent av budgeten.
Stig Rådahl (M), ordförande i NHO, säger att han i huvudsak stöder förslaget.
– Tjänstemännen har arbetat hårt för att hitta sparförslag som ska drabba den enskilde så lite som möjligt.
Samtidigt beklagar Stig Rådahl de förväntade åtgärderna.
– Det är med tungt hjärta vi går in i det här. Men vi går rejält back och gör vi inget nu blir det ännu svårare framöver.
I våras fastslog fullmäktige att den så kallade habiliteringsersättningen ska höjas från 40 till minst 50 kronor per dag. Ersättningen betalas ut till personer som deltar i daglig verksamhet. Den utlovade höjningen föreslås nu läggas på is.
Den politiska oppositionen är kritisk.
– Vi har lagstadgade kvalitetsmål som måste uppfyllas och vi har inte rätt att sänka kvaliteten, säger NHO-ledamoten Eva Christiernin (S) som kommer att vägra delta i omröstningen.
Malena Ranch (MP), andre vice ordförande i NHO, kräver att konsekvenser av sparförslagen utreds.
– Vi vet inte hur det här slår, det är inte seriös politik.