Tre barn räddade efter drunkningstillbud

Alla de tre barn som kommit in till Akademiska sjukhuset efter drukningstillbud sedan i midsomras har räddats till livet. Ett av dem var tvååringen som drogs upp ur Fyrisån i onsdags. Pojken kunde lämna Akademiska på fredagen.

Cathrin Levander, Tobias Jakobsson och Kenneth Larsson.

Cathrin Levander, Tobias Jakobsson och Kenneth Larsson.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2013-09-20 14:40

Videon är inte längre tillgänglig

UNT har intervjuat Sten Rubertsson som är överläkare vid Akademiska sjukhuset och specialist på intensivvård.

Hur lång tid kan en människa vara under vatten utan att få bestående skador?
– Det brukar sägas att hjärnskador uppkommer efter ungefär fem minuter men det är mycket individuellt. Det inträffade ett fall för knappt tio år sedan då en kvinna hade huvudet under vattnet i en fjällbäck i 45 minuter. Hon kunde räddas till livet och drabbades inte av några bestående skador.

Vilka skador uppkommer då någon varit nära att drunkna?
– Efter två-tre minuter, ibland mer, inträffar hjärtstopp eftersom man inte kan andas. Hjärnan förses då inte längre med syre och hjärnceller börjar dö. Hjärnskadorna kan leda till rörelsesvårigheter, minnesförlust och personlighetsförändringar som depressioner.

Har Akademiska sjukhuset fått in många fall av drunkningar bland barn under sommaren?
– Det har rört sig om tre barn som vårdats på barnintensivavdelningen. De har varit mellan ett och fem år gamla och olyckorna har inträffat dels i en privatpool i Uppsalatrakten, dels i ett badhus i Gävle och dels i Fyrisån vid händelsen den här veckan. Alla barnen räddades lyckligtvis till livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!