Svårt tvinga länder till socialt ansvar

Antalet hemlösa tiggare ökar i hela Europa. Men EU kan inte tvinga ett medlemsland att ta större socialt ansvar för sina medborgare. Det säger Uppsalas EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP).

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP).

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP).

Foto: Fred Marvaux/European Union

Uppsala2013-11-29 07:57

Det ökande antalet hemlösa tiggare som kommit hit från andra länder är inget fenomen som är unikt för Uppsala och andra svenska städer. I hela Europa har man de senaste åren sett en markant ökning av tiggare som kommer från främst Rumänien och Bulgarien.
– I södra Europa har det pågått längre. För Uppsalaborna är det en chock, många har nog inte fattat hur svårt medborgare i andra länder har det, säger Cecilia Wikström.

En stor del av de som tigger är romer från Rumänien och Bulgarien. Där lever många romer i extrem fattigdom och utanförskap. Att åka till andra länder för att tigga eller spela på gatorna är för många av dem ett av få sätt att kunna försörja sig. Men att tvinga deras hemländer att ta ett större ansvar för sina medborgare ligger utanför EU:s kompetens, enligt Cecilia Wikström.
– När det gäller sociala frågor har EU ingen lagstiftningsrätt. Däremot kan EU ge råd och vägvisning och rikta uppmaningar till medlemsländerna, säger hon.

Det har EU också gjort vad gäller romernas situation. 2011 beslutade EU om en romastrategi; 50 miljoner euro gick till framför allt Rumänien för att landet skulle ta tag i romernas utanförskap och ge dem samma möjligheter till bland annat utbildning och sjukvård.
– Nu tyder mycket på att pengarna inte satsats på det. Stämmer det är det otroligt allvarligt. Vi måste följa upp detta närmare, säger Cecilia Wikström.

Vad kan EU ta för ansvar för de hemlösa tiggarna?
– Att försöka bryta den stigmatisering av romer som pågått under flera hundra år. Se till att ge alla medborgare lika rätt till utbildning, skola, hälso- och sjukvård - ett anständigt liv kort sagt.

Vilket ansvar har deras hemländer?
– Det är främst Rumänien och Bulgarien som har ansvaret. Men varje land inom EU har också ett ansvar. Jag förvånas över att inte fler människor ringer till de sociala myndigheterna, här sitter barn och spelar dragspel när de borde vara i skolan. Det är en tragedi att vi inte nått längre, att vi inte kan se romerna som likvärdiga medborgare som har samma rättigheter som andra.

Hur hanterar ni det konkret inom EU?
– Jag väcker hela tiden frågan inom EU. Men många EU-länder vill inte ta gemensamt ansvar för sociala frågor. De vill ta nationellt ansvar. Ska vi kunna bygga ett bättre Europa så måste vi bygga närmare samarbeten. Men vi i Sverige måste också prata med Rumäniens ambassad i Stockholm. Hur de ser på det faktum att deras medborgare flyr för att de har det så svårt så att de måste lämna landet, säger Cecilia Wikström.

UNT har sökt Rumäniens ambassad för att höra hur de ser på sitt ansvar för romernas situation i Sverige och i Rumänien, men vi har inte fått något svar på våra frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om