Hyresgäster med dålig ekonomi ställs inför ultimatum att flytta. Kraftiga hyreshöjningar i expansiva områden kan leda till en ökad segregation mellan fattiga och rika, menar forskaren Sara Westin. Hon känner till diskussionerna i norra Kvarngärdet och har själv skrivit en forskningsrapport om vart hyresgästerna tar vägen när miljonprogrammets bostadsområden ska renoveras. Rapporten är initierad och finansierad av Hyresgästföreningen och Region Stockholm.
En av rapportens slutsatser är att hyresgäster har relativt liten makt att påverka. Därmed har de också begränsade möjligheter att bo kvar. Tvångsflytten till billigare områden är en vanlig följd av kraftiga hyreshöjningar och de drabbar de fattigaste.
Vidare konstateras att det är hyresgästerna i expansiva områden, bland annat Uppsala, som riskerar att få de högsta hyrorna. Fastighetsägaren i sådana områden kan nämligen välja att utnyttja det faktum att det finns andra som kan betala den högre hyran om inte den nuvarande hyresgästen kan. Sara Westin har exempel på mindre expansiva områden där fastighetsägaren varit betydligt snällare i sin hyreshöjning.
– I vissa städer tvingas man slåss om hyresgästerna. Man kanske till och med gör finare renoveringar men ändå tar ut mindre hyreshöjningar.
Enligt rapporten kan hyresgäster påverka, ”men ofta till priset av en stor mängd investerad tid och energi”.
– Det är klart att man inte ska ge upp sin möjlighet att påverka. Men det är alarmerande när hyresgäster trots att de är pålästa och går på alla samrådsmöten inte känner att de blir hörsammade.
Förutom att förbättra husets kvalitet brukar fastighetsägaren lyfta fram att man behöver göra området mer attraktivt, vilket i sin tur är kopplat till en önskan att nå nya kundgrupper, konstaterar hon.
– Eftersom allmännyttiga bolag ska vara affärsmässiga handlar det inte längre bara om att gå runt ekonomiskt. Man försöker inte bara göra området attraktivt för dem som redan bor där, utan för att få in mer välbärgade människor i området.
Allmännyttan ska vara till för allmänheten, även för dem med mindre pengar.
– Om den här utvecklingen fortsätter så minskar möjligheten för dessa att bo hyfsat centralt och i ett okej boende.