Superstädare erbjöds köpa röster

Ungdomar som ställt upp i omröstningen för att bli Superstädare i Uppsala kommun har fått erbjudande om att köpa röster via en särskild programvara. Kandidaterna skulle få betala 4 000 kronor om de vann.

Uppsala2010-09-02 06:54

Superstädarna utses efter en omröstning och anställs under en månad av Uppsala kommun med en ersättning på 30  000 kronor. Ersättningens storlek har väckt diskussion och nu också lett till att kandidater blivit erbjudna att köpa röster, för att utses till Superstädare.

I meddelandet till ungdomarna, som UNT tagit del av, vill avsändaren ha 4  000 kronor för att hjälpa kandidaten att vinna. ”Vi tycker detta är ett rimligt pris för vårt arbete då du fortfarande får 26  000” skriver avsändaren som lockar med att använda en särskild programvara som ger fler röster utöver de autentiska rösterna och som inte kan spåras.

Enligt avsändaren har programmet använts av tidigare vinnare av omröstningen.
–  Vi blev bestörta, det kändes väldigt obehagligt att någon försökte utnyttja omröstningen för att tjäna pengar, säger en anhörig till en av de städkandidater som fått erbjudandet.

UNT har varit i kontakt med andra kandidater, som bekräftar att de tagit emot förslaget, i vissa fall flera gånger under omröstningsperioden. Meddelandet har sänts via Facebook men inte kunnat spåras till någon specifik person. Ingen kandidat säger sig dock ha utnyttjat erbjudandet:
–  Klarar man sig inte utan att fuska så tycker jag inte man ska vinna heller, säger en kandidat, som deltagit i omröstningen.

Andra personer som följt omröstningen hävdar dock att det i vissa fall förekommit stora förändringar av röstsiffrorna på kort tid, som skulle kunna peka på manipulation. En alternativ förklaring är att kandidaterna snabbt lyckats mobilisera många röstande. Ansvariga för Superstädarkampanjen känner till att kandidater fått erbjudande om att köpa röster, men har inte sett tecken på att någon skulle ha nappat på förslaget:
–  Våra tekniker som övervakar röstningsförfarandet har försäkrat oss att de inte sett något fusk eller något annat onormalt. Det finns heller inga bevis för att någon kandidat skulle ha vunnit omröstningen genom att köpa röster, säger Renate Larssen, koordinator för Superstädarkampanjen.

I brev till deltagarna har kampanjledningen nyligen informerat om sin syn på röstköp.
–  Vi har bestämt tagit avstånd från att deltagarna köper röster. Meningen är att kandidaterna ska samla röster via sina sociala nätverk och sitt eget engagemang, säger hon.

Fakta
  • Superstädarna är i åldrarna 16–22 år och har till uppgift dels att städa i Uppsala, dels väcka opinion, främst bland ungdomar, mot nedskräpning och skadegörelse.
  • Kampanjen började i våras och avslutas i oktober.
  • Fyra nya superstädare röstas fram varje månad bland de kandidater som utsetts av en jury. Kandidaterna samlar röster genom egna kampanjer, bland annat i sociala medier.
  • Projektet genomförs av Uppsala kommun i samarbete med Uppsala city.
  • Syftet är att långsiktigt minska kostnaderna för nedskräpning och klottersanering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om