Regeringsuppdraget till Naturvårdsverket innebär att man ska underlätta för naturlig invandring av vargar från grannländerna, och också fortsätta arbetet med att sätta ut vargvalpar i befintliga revir.
Magnus Bergström, handläggare av ärendet på Miljödepartementet, sade på fredagen att regeringsuppdraget innebär att det arbete som redan pågår på Naturvårdsverket enligt ett tidigare uppdrag, kommer att fortsätta.
– Vargstammens genetisk behöver förbättras. Det kan göras genom att valpar från vargpar i våra djurparker sätts ut till vilda vargar och adopteras av dem. Man har prövat att göra detta mellan vargpar i olika djurparker, och det har gått bra. Utplaceringar till vilda vargpar kan komma att prövas under 2013.
Det har under 2012 även tagits in vargvalpar från ryska djurparker till Sverige, och placerats i djurparker.
– De ska växa upp här och förhoppningsvis få valpar som kan sättas ut till svenska vargpar tidigast 2014, sade Magnus Bergström.
Beslut om skyddsjakt av varg kunde fattas av vissa länsstyrelser i Mellersta och Norra rovdjursförvaltningsområdena även 2012. Uppsala ingår i Mellersta området, men är inte ett av de län som kan ta beslut om skyddsjakt.
Sammanlagt är det 32 vargar som totalt får fällas efter beslut om skyddsjakt. Antalet är det samma som för 2012, och det året fälldes bara 16 vargar. Naturvårdsverkets bedömning är att ramen 32 kommer att vara tillräcklig även 2013.
Vargen är strikt skyddad enligt EU:s arthabitatsdirektiv, men svensk jaktlagstiftning gör det möjligt att besluta om skyddsjakt om alla andra lösningar provats, stängsel och skrämsel till exempel, och visat sig inte vara tillräckliga.
– Villkoren för att skyddsjakt ska beviljas är mycket strikta, och samtliga parter, även Rovdjursföreningen, är ense om att skyddsjakt i vissa fall måste kunna ske, säger Göte Hamplin, Naturvårdsverket.
Uppsala län berörs varken av regeringens uppdrag, eftersom det inte finns något vargrevir i länet, eller av delegationsbeslutet.
– Vad det beror på vet vi inte, och vi är lite förvånade eftersom det finns revir i grannlänen, Västmanland och Gävleborg har revir som ligger väldigt nära oss. Men i år har vargar setts på olika ställen i länet vid ganska många tillfällen, så det kanske blir ett revir här inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Uppsala.
Skyddsjakt och utsättning
Svenska vargars genetiska status ska förbättras med hjälp av adopterade valpar. Samtidigt har Naturvårdsverket delegerat till länsstyrelser att besluta om skyddsjakt på varg nästa år.
©SCANPIX SWEDEN, 1991. Vargstammen i Sverige fortsätter att öka. Den omfattar nu troligen cirka 100 individer. Det är första gången sedan andra hälften av 1800-talet som antalet vargar i landet kunnat räknas i tresiffriga tal. Bilden: En ensam varg på en bergsklippa. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX Code: 50010 *** ENGCAP: Wolf.
Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!