Det framhöll professor Otto Cars, chef för det internationella nätverket React mot antibiotikaresistens, i samband med ett symposium kring temat Antibiotika "bot eller hot" i Gustavianum i Uppsala på torsdagen.
- Nuvarande affärsmodell för att utveckla och marknadsföra nya antibiotika har havererat. Sedan 1980-talet har inte en enda ny klass av antibiotika tagits fram, säger han.
I takt med att allt fler sjukdomsframkallande bakterier blir motståndskraftiga mot allt fler antibiotikasorter har bristen på nya antibiotika blivit allt mer uppenbar. I dag finns till och med en del bakteriestammar som inga befintliga antibiotika biter på.
- Att utveckla nya antibiotika kommer att ta tid. Det behövs mer grundläggande kunskap om nya angreppspunkter för antibiotika i bakterier och det behövs nya former av partnerskap mellan akademi och industri för att utveckla dem, säger Otto Cars.
Han tycker att mycket positivt hänt sedan Sverige lyfte frågan i samband med det svenska EU-ordförandeskapet för två år sedan, inte minst i den privata läkemedelsindustrin. Som exempel på detta nämnde han litet paradoxalt att en representant för den europeiska läkemedelsindustrin som skulle ha talat på Uppsalamötet lämnade återbud i sista stund.
- I stället skulle han delta i ett möte kring just dessa frågor på högsta EU-nivå, säger Otto Cars.