Byggnationerna i vad universitetet kallar ”en av Sveriges viktigaste Rektor blir ny granne med Slottetkulturhistoriska miljöer” ser ut att fortsätta. Nu har rektor Anders Hallberg nämligen beslutat att gå vidare med planerna på ett förvaltningshus på Dag Hammarskjöldsväg, med Vasaborgen tvärs över gatan. Byggnaden ska inhysa cirka 300 anställda och beräknas bli uppemot 12 000 kvadratmeter.
Fyra arkitektkontor presenterade i fjol idéskisser över ett tänkbart hus på platsen, som presenterades för allmänheten. Men sedan har det varit tyst. Tills nu.
– I dag är situationen ohållbar för förvaltningen med trångboddhet och arbetsmiljöbrister. Vi måste ha nya lokaler, säger Ann Fust, universitetsdirektör och chef för förvaltningen.
Läget intill Slottet förklarar hon med att förvaltningen, med bland annat rektors kansli, ska ligga ”i mitten av campus”, som sträcker sig från Ekonomikum i norr till Ångström i söder.
– Här hamnar vi mitt i verksamheten med mycket folk i rörelse, både studenter och personal, säger Ann Fust.
Förra gången det byggdes på Blåsenhusområdet blev det närmast stormstyrka i debatten. De nya lokalerna för bland annat lärarutbildningen kritiserades för att vara en betongkoloss som inte passar in mellan Slottet och Botan. Enligt universitetets mål ska de nya lokalerna ”ha hög arkitektonisk kvalitet och berika Uppsalas stadsbild i samspel med en av Sveriges viktigaste kulturhistoriska miljöer”.
Vad betyder det?
– Att det är viktigt att huset passar in, att det är byggt med hög kvalitet, och att det håller för framtiden. Byggnaden ska stå där länge. Det ska vara snyggt och bra helt enkelt, säger Ann Fust.
Fastighetsägaren Akademiska hus fortsätter nu med projekteringen. Två av de fyra arkitektkontor som tidigare gjort skisser har valts ut att tävla om utformningen av huset. Detaljplanen ska göras om, ett arbete som kan ta uppemot två år. Tidigast sommaren 2014 kan förvaltningshuset stå klart.
Men allt är inte klart. När arkitekterna är klara fastställs prislappen.
– Då gör rektor ett nytt ställningstagande. Men det är sällan vi dragit oss ur när vi väl kommit så här långt, säger Lennart Ilke.
Och det kan bli tal om ännu mer nybyggnation i kvarteret.
– Inför framtida behov av lokaler för våra institutioner kommer Akademiska hus säkert i detaljplanen se till att göra klart för byggen på en betydligt större yta än vad som behövs för förvaltningen, säger Lennart Ilke.
Niklas Skeri
niklas.skeri@unt.se 018-478 12 66
Illustration: Maria Westholm