De är de tre vice rektorerna på Uppsala universitet, som går i spetsen för den starka kritiken mot rektor Eva Åkesson. I den mycket korta skrivelsen de i dag lämnat till styrelsen skriver de att rektor inte är lämplig för sitt uppdrag och bör avgå omedelbart. På vilket sätt hon är olämplig preciseras inte närmare, mer än med formuleringen att det krävs "akademisk legitimitet för att framgångsrikt leda och företräda ett universitet nationellt och internationellt".
Skrivelsen är även undertecknad av flera dekaner.
Förtroendekrisen har även nått regeringen, enligt uppgift redan tidigt i höstas. Misstroendet mot rektor togs upp igår, tisdag, på fakultetsnämnden inom teknik och naturvetenskap. En av dem som var med på mötet kallar misstroendet för myteri, och är starkt kritisk mot hur hela frågan hanterats.
– Oavsett om kritiken är rätt eller fel så tycker jag att det här sättet att hantera en intern konflikt är avskyvärd. Vi har ju till och med forskning om konflikthantering här på Uppsala universitet, och så gör man så här, säger den anställda.
Margaretha Fahlgren, en av universitets tre vice rektorer, säger till UNT att kärnan i kritiken mot rektorn är att ”det finns olika uppfattningar i synen på ledningen av universitetet”, och bekräftar att utbildningsdepartementet informerats om ledningskrisen. Universitetets styrelse äger frågan och tar upp frågan inom kort.
Vad vill du ska hända nu?
– Jag vill att universitets ska ha en ledning som är bra för Uppsala universitet.
Hur länge har den här förtroendekrisen på gått?
– Det är klart att en allvarlig kris funnits en längre tid.
Hur påverkar det här Uppsala universitet?
–Det är klart att det inte är positivt för universitetet, och vi måste lösa det här på det sätt som gör minst skada för alla.
UNT har talat med anställda som är starkt kritiska mot hur krisen hanterats, och kallar det avskyvärt och liknar det vid ett myteri. Hur ser du på det?
– Universitet har 6000 anställda och det finns säkert många uppfattningar.
Kritiken mot rektor kommer inte bara från de tre vicerektorerna. Det säger professor Lars Magnusson, dekan för samhällsvetenskapliga fakulteten.
– Det är fler som står bakom det här, och inte bara vice rektorerna. Det här är ledsamt läge för Uppsala universitet.
En som däremot säger att han ställer sig bakom kritiken är Jan Lindegren, dekan för historiskt filosofiska fakulteten. Enligt honom finns många skäl till kritiken, men i grunden handlar det enligt honom om synen på ett universitet.
– Det finns grundläggande skiljaktigheter om vad ett universitet är och inte är. Vad man förväntar sig av en rektor är att den kan hålla ihop verksamheten på ett bra sätt och representera universitetet på ett bra sätt. Jag står bakom min vice rektors ställning, annars skulle jag behöva avgå som dekan.
Senare under dagen visar det sig att båda undertecknat protestbrevet till styrelsen.
De som har skrivit under protestskrivelsen är:
Ulf Danielsson, vice rektor, Vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap.
Margaretha Fahlgren, vice rektor, Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.
Britt Skogseid, vice rektor, Vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
Sven-Erik Brodd, stf vice rektor, Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.
Mats Larhed, stf vice rektor, Vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
Jan Lindegren, dekanus, Historisk-filosofiska fakulteten.
Lars Magnusson, dekanus, Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Björn Melander, dekanus, Språkvetenskapliga fakulteten.
Mikael Stenmark, dekanus, Teologiska fakulteten.
Göran Aldeborn, dekanus, Farmaceutiska fakulteten.
Stellan Sandler, dekanus, Medicinska fakulteten.