Politiker oeniga om reservat Årike Fyris

Det är strid om framtiden för naturreservatet Årike Fyris. Politikerna i flera av Uppsala kommuns nämnder är oeniga om förslaget.  Nu går ärendet tillbaka till kommunstyrelsen.

Naturreservatet årike Fyris

Naturreservatet årike Fyris

Foto: Rebekka Mornio

Uppsala2011-09-05 07:58

Förslaget till naturreservat presenterades i slutet av förra året och gick ut på remiss i våras. En rad remissinstanser är positiva. Men flera tunga nämnder har stora invändningar. Främst byggnadsnämnden och fastighetsnämnden som inte vill ha något naturreservat alls och tycker att det fråntar kommunen handlingsfrihet. Gatu- och trafiknämnden vill ha garantier för nya broar och vägbyggen.
Motsättningarna har resulterat i att nämnden vänt sig till kommunstyrelsen för att få ”nya direktiv” för Årike Fyris. På onsdag väntas kommunstyrelsen besluta i frågan. I det förslag som ligger på politikernas bord står bland annat att reservatsbildningen ska fortsätta och gränsdragningen ”grovt sett behållas om inte andra skäl talar för en ändring”. Smärre ändringar kring infrastruktur och bebyggelse ”bör” övervägas liksom ändringar i reservatets föreskrifter för att bevara ett visst mått av handlingsfrihet.

Miljöpartisten Rickard Malmström i fritids- och naturvårdsnämnden är orolig för att det betyder inskränkningar i förslaget för Årike Fyris.
– Min tolkning är att alliansen vill ha alla dörrar öppna för att kunna smyga över frågan mot de starka viljor som finns i fastighets- och byggnadsnämnden. Man vill bevara möjligheten att exploatera området i framtiden, säger han.
Vid årsskiftet kommer frågan att bollas över till den nya samhällsbyggnadsnämnden. Liv Hahne (M), nu ordförande i byggnadsnämnden och motståndare till ett naturreservat i Årike Fyris, väntas bli ordförande i den nya nämnden.
– Jag anser inte att man ska börja med att göra ett reservat utan med vilka behov som finns de kommande 15 åren för området kring ån, idrottsanläggningar, cykelvägar, uppläggningsplatser för båtar och bryggor, breddning av Kungsängsleden och broförbindelser. Att göra det i efterhand är en jättekrånglig väg att gå, säger hon.

Är det inte risk för att reservatet splittras?
– Nej. Det kommer att finnas tillräckligt kvar för ett reservat, men gränserna måste justeras för våra behov. Vi måste ha plats för infrastruktur när staden växer, säger hon.
Du är ju emot en reservatsbildning. Kommer du att driva igenom den linjen om du leder den nya nämnden?
– Min ambition är att få det att fungera för alla intressen. Jag vill behålla det som är fantastiskt i Åriket och det finns på den östra sidan med våtmarker och viktiga biotoper. Det kan bli ett naturreservat med inskränkningar, säger Liv Hahne.

Alliansen i fastighetsnämnden är inte emot ett reservat i sig, men tycker att det skydd för Årike Fyris som finns i dag räcker. Att göra det till naturskyddsområde skulle spoliera framtida möjligheter till exploatering.
– Utvecklingen på Ulleråkerområdet skulle helt stängas in med förslaget som det ser ut. Vi skulle inte kunna exploatera området ner till ån med gröna parkstråk. Det skulle bli problem att bygga en bussdepå vid Kungsängens gård och att göra en uppställningsplats för båtar söder om Kungsängsleden, säger nämndens ordförande Lars-Gunnar Karlsson (M).
Han anser att det måste till en kompromiss mellan naturskydd och exploateringsintressen.
– I sak är vi inte oense inom alliansen. Det handlar bara om att komma överens kring ett antal ”utvecklingsbegrepp”. Det ska nog gå.
Rickard Malmström igen:
– Jag är rädd för att det innebär att vi får ökad exploatering och en bilbro genom kärnan av Årike Fyris. Det kommer att dela hela reservatet och öka biltrafiken. Det är olyckligt, säger han.

FAKTA

Årike Fyris
Ansökan om världsarvsklassning
Det föreslagna naturreservatet sträcker sig från Uppsala kungsäng i norr till Flottsundsbron i söder. Det innefattar Fyrisån, fuktängar, jordbruksmarker och skogsområdena Ultunaåsen, Sunnerstaåsen och Lilla Djurgårdsskogen.
Syftet är att bevara och utveckla natur- och friluftsvärden genom att:
- Värna hotade djur och arter
- Behålla och hävda åker- och betesmark.
-  Öka arealen sand- och grusmarker.
- Sköta skogen med fokus på mångfald och friluftsliv
- Öka tillgängligheten för friluftsliv
En ansökan om att få Åriket klassat som världsarv ska lämnas till Unesco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om