Efter sju års försök har kamerorna spelat ut sin roll på Stenhagenskolan. De ger för lite effekt i förhållande till vad de kostar. Nu ska kamerorna som bevakar skolgården bort.
Efter en period av mycket skadegörelse, med saker och fönster som sparkades sönder och datorer som stals, var Stenhagenskolan den första skola i kommunen som fick övervakningskameror utomhus. 2004 sattes nio kameror upp för att bevaka bland annat ingången till matsalen och expeditionen. Nu, sju år senare, har Fastighetskontoret beslutat att kamerorna ska plockas bort.
- Vi tycker inte att effekten uppväger kostnaden, säger Rolf Sahlqvist, fastighetsutvecklare på Fastighetskontoret, som förvaltar Uppsala kommuns byggnader.
Till en början minskade skadegörelsen och upphörde. Inom ett år hade effekten stannat av. Sedan något år menar Rolf Sahlqvist att skadegörelsen är tillbaka på samma nivå som innan kamerorna kom upp. De gånger som det varit sabotage vid skolan har kamerorna inte varit till någon hjälp. Bildkvaliteten är så dålig att det inte går att se vilka personerna är. Att de även har på sig luvor över ansiktet gör inte saken bättre.
- De duger inte som bevismaterial någonstans, säger Rolf Sahlqvist.
Samma år som Stenhagenskolan fick kameror var det många skolor i Uppsala kommun som var intresserade av att få upp ett övervakningssystem. När rektorerna fick höra att skolorna själva skulle få stå för halva kostnaden på mellan 7?000 och 8?000 kronor i månaden var det många som backade. Sedan strax före semestern i år har många skolor på nytt börjat visa intresse för övervakningssystem. I och med att Stenhagenskolan var testskola har Fastighetskontoret stått för notan.
På Stenhagenskolan tycker man att det är mycket lugnare sedan kamerorna kom upp. Men om det beror på enbart kamerorna kan ingen svara på.
- Det lär man väl märka när kamerorna försvinner, säger Göran Adolfsson, lärare på skolan sedan 19 år.
Han är väldigt positiv till kameraövervakning och tycker att det borde finnas fler kameror. Något obehag över att ständigt övervakas känner han inte.
- Det gör att man håller sig i skinnet en stund.
Nu ska Fastighetskontoret hitta en ny lösning för att få bukt med skadegörelsen vid skolor. När kamerorna monteras ner vid Stenhagenskolan ska de ersättas med ett nytt system. Dels tittar man på värmesensorer och att vaktbolag skickas ut när människor rör sig vid skolan utanför skoltid och dels tittar man på ett system med skrikande högtalare. Det senare är inte så aktuellt eftersom äldre och djur besväras.
- Då har vi utgått från att det är en viss grupp människor som gör det och så kan vi inte göra, säger Rolf Sahlqvist.