Öppning för nya allianser

Blockpolitiken kan vara död i Uppsala efter nästa val. Socialdemokraterna och miljöpartiet öppnar för samarbete mot mitten. Centern och Folkpartiet kan tänka sig nya allianser medan vänstern enbart vill se en rödgrön regim. Skräcken för SD driver på.

Lennart Lindström

Lennart Lindström

Foto:

Uppsala2013-11-28 10:07

Socialdemokraterna i Uppsala var långt före Stefan Löfven med att deklarera att det rödgröna samarbetet är upprivet inför valet 2014. Partiet anser att den gemensamma politiken med miljöparitet och vänsterpartiet skapade otydlighet och var en av orsakerna till valförlusten 2010. Nu vill S hålla öppet både till höger och vänster.
– Efter valet vill vi kunna förhandla med alla partier utom Sverigedemokraterna. Jag är beredd att diskutera ett samarbete där miljöpartiet ingår men där också folkpartiet eller centern kan vara med. Självklart är inte vänsterpartiet och en rödgrön allians uteslutet, säger socialdemokraternas kommunalråd Marlene Burwick.

Mijöpartisten Maria Gardfjell vill gärna få till ett alternativt styre i Uppsala. I det ser hon S som en given partner.
– Vi kan också samarbeta med centern eller folkpartiet och vi utesluter inte vänsterpartiet. Det skulle vara intressant att kunna bryta blockpolitiken. Jag håller alla dörrar öppna. Det enda jag utesluter är Sverigedemokraterna, säger hon.

Det är också en av drivkrafterna för Marlene Burwick. Sverigedemokraternas framgångar med över tio procent i opinionen nationellt skrämmer.
– Blir de vågmästare måste vi kanske hitta en mittenlösning, säger hon.

Vänsterpartiet går sin egen väg och kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau är kritiskt till Marlene Burwicks flört med de borgerliga.
– Vi vill inte samarbeta med ett högervridet miljöparti eller en högervriden socialdemokrati. Om Socialdemokraterna söker samarbete med borgerliga partier visar det att de mer är intresserad av makt än att driva en verkligt rödgrön politik, säger hon.

Hon utesluter helt att ingå i en allians med borgerliga partier.
– Det skulle ju innebära att vi skulle tvingas föra borgerlig politik.

Varken Folkparitet eller centern avfärdar socialdemokraternas invit men framhåller att de är allianspartier fram till valet. Efter det kan kommunalråd Mohamad Hassan tänka sig att ingå i nya koalitioner.
– Får vi inte majoritet så så kommer vi att vara med och påverka antingen som ett konstruktivt oppositionsparti eller ingå i en ny koalition. Vi gör det inte bara för att blockera SD utan för att det är viktigt att Uppsala har en stabil majoritet som kan driva en offensiv och ansvarsfull politik, säger han.

Centerns Stefan Hanna är inne på samma linje, Uppsala måste kunna regeras.
– Får vi inte en alliansmajoritet så får vi ta ställning till hur nya samarbeten kan se ut. Vi kan samarbeta med alla partier som är för valfrihet, mångfald och mot skattehöjningar.

Det utesluter V och SD.

Stefan Hanna betonar dock att centern inte satt ned foten när det gäller allianssamarbetet ännu.
– Det vi diskuterar är hur mycket av politiken som ska vara i alliansens namn och hur mycket fokus de enskilda partierna ska ha på sin egen politik. Moderaterna har tjänat mest på samarbetet och det måste vi hantera, säger han.

Att de mindre partiernas nedgång i opinionen skulle vara moderaternas fel köper inte Mohamad Hassan.
– Det är vi själva som måste ta tag i våra opinionssiffror och jobba med förnyelse så att vi blir attraktiva för väljarna. Det har moderaterna gjort, säger han.

Hos moderaterna finns inga tankar på nya konstellationer. Alliansen ska vara kvar vid makten.
– Och moderaterna största parti. Något annat planerar vi inte för. Skulle vi göra det så tappar vi fokus. Då kan inte heller SD bli vågmästare, säger Fredrik Ahlstedt som idag är kommunstyrelsens ordförande.

Ett samarbete med socialdemokraterna utesluter han helt.
– Skulle vi förlora valet går vi i opposition, säger Fredrik Ahlstedt.

Marlene Burwick är av samma åsikt.

Sverigedemokraterna kan dock tänka sig att samarbeta med vilket parti som helst i fullmäktige, om SD får något tillbaka.

Gruppledare Pavel Gamov tycker det är märkligt att det inte sker när partiet växer kraftigt.
– Övriga partier borde rannsaka sig själv bland annat när det gäller invandringspolitiken. Att de kan tänka sig att samarbeta med sina värsta motståndare visar hur lika de är, alla trängs i mittfåran, säger han.

Kristdemokraterna då:
– Vår utgångspunkt inför valet är att söka så stort stöd som möjligt för vår politik. Vi fortsätter samarbeta med de övriga allianspartierna. Andra koalitioner är inte aktuellt att diskutera, säger kommunalrådet Ebba Busch Thor.

FAKTA

Valresultat till Uppsala kommun i procent 2010

M: 28,15 procent

C: 7,03

FP: 9,84

KD: 5,61

S: 24,54

V: 6,74

MP: 12,13

SD: 3,32

Valresultat riksdagen i procent, 2010 och (opinionen i riket den 11 november 2013)

M: 30,06, (26,0)

C: 6,56, (3,7)

FP: 7,06, (5,5)

KD: 5,60, (4,0)

S: 30,66, (32,7)

V: 5,60, (6,8)

MP:7,34, (9,7)

SD: 5,70, (10,5)

Källa: Valmyndigheten, Sonu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om