Omdiskuterat hus rivs

Ett omdiskuterat hus i Ulleråker rivs i veckan, men hur det blir med alla andra övergivna hus på området är fortfarande oklart. Frågan tas upp i landstingsstyrelsen i nästa vecka.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-02-23 09:53

Uppsala läns landsting vill inte riskera nya husockupationer. Det är förklaringen till att man i veckan river huset som tidigare använts inom barn- och ungdomspsykiatrin. På tisdagen pågick den invändiga nedmonteringen av väggar och dörrar. På onsdagen väntas själva rivandet av fastigheten påbörjas.
Robert Sundström, tillförordnad direktör för landstingsservice, säger att rivningen är en direkt följd av husockupationen förra året.
– Rivningar är inte gratis och i det här fallet ville vi inte riskera ytterligare ockupationer och risken för skador på huset eller ockupanterna.

Fastighetsägarens ansvar sträcker sig ganska långt.
Sedan förra årets turbulens har landstinget fått satsa mer på bevakning vid samtliga byggnader på Ulleråker. Förutom ockupationen har inbrottsförsöken ökat.
– Vi har sett över alla möjliga och omöjliga entréer och utökat med fler patrulleringar. Det är skattepengar som rullar iväg alldeles i onödan.
Samtidigt fortsätter beskeden dröja kring fastigheternas framtid. Redan för några år sedan funderade landstinget på en eventuell försäljning av husen, men än i dag har landstinget inget besked att lämna.
– Vi ska naturligtvis bevaka landstingets intressen och se vad vi får ut mest av. Det finns inget egenintresse i att äga mark som vi inte själva ska använda, säger oppositionsrådet Börje Wennberg (S).

Landstingsrådet Erik Weiman (M) säger att frågan om Ulleråker kommer upp på landstingsstyrelsens bord i nästa vecka. Det blir ett första steg för politikerna att utreda framtiden för området.
– Vi vet att Ulleråkersområdet är ett oerhört intressant område för bostadsbyggande och andra verksamheter, men vi måste vara noga med hur vi förvaltar vårt pund i det här fallet. Ska vi sälja och få in snabba pengar eller verka för en värdestegring med andra aktörer för att få ut en god ekonomisk nytta av området?

De flesta hus står tomma, flera med mögelskador, några lokaler hyrs ut till externa hyresgäster på korta kontrakt. Till exempel bedrivs inte längre någon psykiatrivård i det höga psykiatrihuset och landstinget äger sammanlagt 100 000 kvadratmeter byggnadsarea på området.
– Det pågår funderingar men ingenting är klart. Det finns inga tidsplaner för den utredning som pågår och ärendet har inte beretts i den politiska världen, säger Robert Sundström.
Före en eventuell försäljning måste landstinget komma fram till om fastigheterna ska rivas eller renoveras och hyras ut till andra ändamål. Ett annat alternativ är att avyttra marken till förmån för bostadsbyggande.

BAKGRUND

Psykiatriska kliniken startade 1862
Sveriges största psykiatriska universitetsklinik inrättades i Ulleråker 1862. 1931 bytte hospitalet namn till Ulleråkers sjukhus och blev ett statligt mentalsjukhus. Sjukhuset blev 1988 en del av Akademiska sjukhuset. I början av 1990-talet började man bygga bostäder i Ulleråkersområdet. Ett av landstingets mögelskadade hus i Ulleråker ockuperades våren 2010 av ungdomar som ifrågasatte att hus står tomma i rådande bostadskris. Lokalen har stått tom sedan 2003. Ungdomarna lämnade byggnaden efter flera samtal med den politiska ledningen i landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om