Om en vecka flyttar nittonåriga Khadem Akrami in i en av de 17 nyrenoverade lägenheterna i det tidigare elevhemmet Karin Boyehemmet i Löten. Han från Afghanistan för snart fem år sedan och har bott på olika gruppboenden i både Stockholm och Uppsala. Khadem Akrami pluggar på gymnasiet och bor för tillfället på ART-institutets gruppboende. Han tycker att det ska bli skönt att få bo i en egen lägenhet men gillar inte alla regler och tycker inte att det behövs någon personal kopplat till boendet.
– Vi klarar oss själva. Med alla regler känns det som man är ett litet barn, säger han.
José Sanchez som är behandlingsassistent vid boendet berättar att personalen endast finns tillgänglig som stöd för att hjälpa till med att fylla i blanketter och liknande.
– Vi kan inte blanda oss i deras privata liv utan vill att de ska klara sig själva, säger han och öppnar dörren till lägenheten som Khadem Akrami ska flytta in i13 augusti.
Det luktar nymålat, trägolvet ser nyslipat ut och köket är nyinsatt. Men de knappa 20 kvadratmetrarna verkar göra Khadem Akrami besviken.
– Det är väldigt trångt, blir hans spontana reaktion och han menar att kompisarna har fått större lägenheter.
Han känner samtliga tre som hittills har flyttat in och i nästa vecka kommer ytterligare fem. Sedan kommer inflyttningen att ske successivt för att vara klar någon gång i höst.
Antalet ensamkommande barn och ungdomar från framförallt Somalia och Afghanistan har ökat kraftigt på senare tid. Socialnämnden för barn och unga i Uppsala kommun har tecknat ett avtal med Migrationsverket för totalt 28 nya platser för ungdomar mellan 18 och 21 som har fått uppehållstillstånd. Förutom de 17 träningsbostäderna i Löten planeras ytterligare elva lägenheter att öppnas på Kronåsen i Ulleråker i början av nästa år.
– Det är en konstant ökning av ensamkommande barn till Sverige. Uppsala är den kommun näst Stockholm som tar emot flest i landet för att vi har det här avtalet med staten, säger Ewa Ben Ouali, uppdragschef på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad vid Uppsala kommun.
Det är staten som bekostar allt och kommunen får per dygn 1 900 kronor för en belagd plats och 1 600 kronor för en outnyttjad. De som är aktuella för träningsbostäderna har ofta bott i Sverige i två år eller mer och har redan bott på gruppboenden enligt Ewa Ben Ouali.
Sedan 2008 har 78 ungdomar i Uppsala kommun beviljats uppehållstillstånd. Kommunen har idag 22 platser för asylsökande barn mellan 14 och 18 år samt 40 boendeplatser för ungdomar mellan 14 och 21 år med uppehållstillstånd. De 28 utslussboendena blir ett nytt inslag i kommunens boendeformer för ensamkommande barn och ungdomar, något som Ewa Ben Ouali menar är en nödvändighet för att de ska kunna komma vidare i livet.