När rosorna blir digitala

Populär eller inte? I dag på Alla hjärtans dag ställs det på sin spets.

Rebecka Halvarsson, Tina Brahimzadeh, Sara Lundmark och Urte Bileviciute kommenterar och gillar sånt de tycker är fint eller bra på sociala forum. Om avsändaren är populär eller ej spelar mindre roll.

Rebecka Halvarsson, Tina Brahimzadeh, Sara Lundmark och Urte Bileviciute kommenterar och gillar sånt de tycker är fint eller bra på sociala forum. Om avsändaren är populär eller ej spelar mindre roll.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-02-14 09:02

Många skolor har visserligen slopat de omdiskuterade rosutdelningarna, men istället har fenomenet flyttat till sociala medier.

– På Alla hjärtans dag skickas det mycket kärleksbudskap på sociala medier som kommenteras och gillas, men alla blir inte lika uppmärksammade. Vem som är populär och vem som inte riktigt får vara med blir då väldigt tydligt, säger Johanna Olofsson som är nätansvarig på organisationen Friends.

Även om skolorna jobbar för att motverka utanförskap och favorisering är de digitala kanalerna svåra att påverka. Lärare vet inte exakt vad som händer på chatt och forum, dessutom sker mycket efter skoltid.

– Många barn och ungdomar är i dag ständigt online. De är de verkliga experterna på sociala medier, men samtidigt väldigt sårbara. När något händer på nätet kan det snabbt spridas och då kan alla se, säger Paulina Rodriguez Milovic, skolpsykolog på Valsätraskolan.

Firandet av Alla hjärtans dag blev egentligen stort först på 90-talet. Då blev det en stor trend bland elever på gymnasie- och högstadieskolor att skicka rosor till varandra. Men traditionen hade en baksida.

– Vi slutade med det för flera år sedan. Några elever fick jättemånga rosor och andra inga alls, vilket kunde bli väldigt ledsamt. Nu firar vi istället genom att ge alla elever en liten överraskning, berättar Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.

Men uppskattningar riktade till enskilda elever fortsätter alltså i hög grad via nätet. Och där blir ibland utanförskapet ännu tydligare. Det kan yttra sig genom att man blir nekad att vara med i en grupp eller följa ett konto som andra kompisar följer.

En vanlig reaktion hos vuxna när de hör att ungdomar fått problem på nätet är att försöka hindra dem att besöka ett visst forum eller använda sin mobiltelefon. Men Claes Tollinger, som jobbar för Uppsala kommun med att utbilda lärare och föräldrar om ungdomars nätvanor, menar att det är en väldigt kortsiktig lösning.

– Barn hittar alltid ett sätt att komma åt de sidor de vill besöka, kanske via en dator på skolan eller en kompis mobiltelefon. Om de då känner skuld för att ha besökt en viss sida eller chatt är risken stor att de inte vågar berätta för vuxna om de råkar på problem, säger Claes Tollinger.

Det finns kanske mycket kvar att önska när det kommer till samhällets sätt att förhålla sig till de nya medierna, men nätet erbjuder också många positiva möjligheter på Alla hjärtans dag.

– De ungdomar som vi pratar med har ofta andra vänskapskretsar på sociala forum eller online-spel. För den som inte har så många vänner i skolan kan det vara en väldigt viktig trygghet, säger Johanna Olofsson från Friends.

Fakta

På nätet

Enligt statens medieråd har nästan varannan ungdom känts sig kränkt på nätet. Ser man något på nätet som man tycker verkar hotfullt eller otrevligt är det viktigt att man pratar med någon vuxen man litar på. Det som inte är okej hemma eller i skolan är inte heller okej på internet.

Föräldrar och lärare

Fördöm inte ungdomars närvaro på nätet. Stötta istället. Resonera om det som händer på digitala kanaler som du skulle resonera runt andra sociala sammanhang. Det viktiga är att ungdomar vågar berätta om vad de upplever på nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om