– Man har kapat oskyldiga personers identiteter, påstått att man utfört arbeten åt dem och sedan begärt utbetalning av rotavdraget från Skatteverket, säger kammaråklagare Thomas Forsberg, som leder förundersökningen i Uppsalaärendet.
Gärningsmännen ska ha agerat inom tre olika företag och enligt åklagaren har förövarna fått ut drygt en miljon kronor. Den utpekade centralfiguren är en man i 30-årsåldern från Uppsala, som suttit häktad och även övriga misstänkta har anknytning till Uppsala.
Enligt åklagaren har huvudmannen och andra misstänkta gjort vissa medgivanden. De riskerar nu åtal för grovt bedrägeri.
Huvudmannen misstänks dessutom för bedrägerier med heminrednings- och fritidsprodukter som ska ha gett drygt en miljon kronor.
2010 började Skatteverket få in ärenden där personer fått sina identiteter kapade i samband med rot- eller rutavdrag.
Upplägget kan se ut så här: aktörerna uppger till Skatteverket att en viss hantverkare utfört ett arbete åt den person som fått sin identitet kapad. Sedan begär man in pengar, själva rotavdraget, från Skatteverket som betalar ut beloppet till den påstådda hantverkaren. I själva verket har aldrig något hantverksarbete utförts.
Under 2010 stoppade Skatteverket utbetalningar på 106 miljoner kronor för rut- eller rotavdrag, eftersom uppgifterna inte verkade stämma. I merparten av fallen misstänktes bedrägerier och 76 miljoner återkrävdes.
– Upplägget på det här brottet är inte så smart, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.
I och med att pengarna betalas ut till den som utfört arbetet skickar Skatteverket en kontrolluppgift till privatpersonen som beställt tjänsten. Den påstådda beställaren upptäcker då om någon begärt in pengar i hans eller hennes namn och hör av sig till oss om något inte stämmer.
Den här typen av brott antas ha minskat rejält under 2012 och omfattningen på de bedrägerier som polisanmäldes sjönk till 15 miljoner kronor. Pia Blank Thörnroos tror att minskningen beror på att förfarandet är så lätt att avslöja.
– En ny brottsmetod som kommit på senare tid är att gärningsmännen istället försöker få ut rut- eller rotavdrag genom att hävda att tjänsten betalats kontant. Beställaren och utföraren agerar då i maskopi med varandra och dessa brott är svårare att bevisa, säger Pia Blank Thörnroos.
Misstänks för fusk med rotavdrag
Sex personer misstänks för fusk med rotavdrag i en härva med Uppsalakoppling. Aktörerna ska ha fått ut en miljon genom fejkade byggjobb. Enligt Skatteverket har nu en ny typ av rotfusk dykt upp
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!