Även bland äldre män som redan har dålig njurfunktion är prognosen betydligt bättre för dem som äter Medelhavskosten.
Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie bland drygt 1100 äldre män i Uppsala.
– Våra resultat stöder hypotesen att en medelhavslik kost kan skydda mot njursjukdom. För dem som redan är njursjuka ser vi också ett samband mellan att äta en Medelhavsdiet och längre livslängd, säger Juan Jesús Carrero, docent i njurmedicin vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.
Vid 70 års ålder genomgick männen i studien en omfattande hälsokontroll där de bland annat lämnade blodprover för testning av njurfunktionen. I likhet med flera tidigare studier bekräftade proverna att nedsatt njurfunktion är mycket vanlig bland äldre. Nästan hälften av männen hade så nedsatt njurfunktion att de motsvarade diagnoskriterierna för kronisk njursjukdom.
– I likhet med vid flera andra sjukdomar, till exempel högt blodtryck, hade de flesta av männen med kronisk njursjukdom inga påtagliga sjukdomssymtom och ingen hade så dålig njurfunktion att de måste få blodrening med dialys. För närvarande är medvetenheten om kronisk njursjukdom mycket liten, både bland läkare och bland allmänheten i stort. Kronisk njursjukdom är en dold epidemi, säger Juan Jesús Carrero.
I samband med hälsokontrollen förde männen i studien under en vecka en särskild kostdagbok i vilken de registrerade allt som de åt och drack. Utifrån dessa uppgifter har forskarna med ett speciellt poängsystem räknat ut vilka som ätit mest respektive minst likt den under senare år så uppmärksammade Medelhavsdieten. I den ingår mycket frukt och grönt, spannmålsprodukter, en hel del fisk och måttliga mängder alkohol, men bara litet rött kött, kyckling och mejeriprodukter.
När forskarna kopplade ihop uppgifterna och matvanor och njursjuklighet fann de att kronisk njursjukdom var vanligast bland männen med den minst medelhavslika kosten. Ju mer Medelhavslik kost männen hade, desto lägre var förekomsten av kronisk njursjukdom bland dem.
Bland männen med de mest ”medelhavslika” mat- och dryckesvanorna var förekomsten av kronisk njursjukdom 42 procent lägre än bland männen med den minst medelhavslika kosten.
I likhet med högt blodtryck är kronisk njursjukdom en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och död. Under de nästan tio år som forskarna följt upp männen i studien efter hälsokontrollen dog en tredjedel av männen med kronisk njursjukdom. För de njursjuka männen som hade mer medelhavslika kostvanor var dock risken för att dö under uppföljningsperioden omkring en fjärdedel lägre än för de njursjuka männen med minst medelhavslika matvanor.
Är det dags för sjukvården att rekommendera Medelhavskost för personer med kronisk njursjukdom?
– Vår studie är en av de första som talar för att en Medelhavsdiet kan vara bra för njurfunktionen. För att säkert veta om det verkligen är så krävs dock att välkontrollerade kliniska studier genomförs som visar samma sak, säger Juan Jesús Carrero.
Samtidigt påpekar han att det är väl känt att Medelhavskosten ger innehåller många olika hälsosamma näringsämnen och att det redan finns kontrollerade kliniska studier som visar att en Medelhavsdiet kan minska risken för hjärtinfarkt och andra akuta hjärtbesvär.
– Det finns inga skäl att förvänta sig några negativa effekter av att äta en sådan hälsosam kost. Därför kan den rekommenderas, säger han.
Studien har publicerats på nätet i den ledande njurmedicinska tidskriften Clinical Journal of the America Society of Nephrology.