- Hela idén med Livstilshuset är att ta emot folk som identifierar sig som livsstilskriminella. Vi vill hjälpa de som har antagit en kriminell livsstil men som vill ändra den, säger KRIS ordförande Magnus Andersson.
Den ideella föreningen KRIS, som funnits sedan 1997, är beroende av bidrag från bland annat kommunen. Livstilshuset, som ska fungera som ett frivilligt behandlingshem, startade för ett år sedan i Göteborg och samarbetar med bland annat Arbetsförmedlingen. Under våren har Kris i Uppsala fått tillgång till en fastighet i Björklinge där det nya projektet ska byggas upp.
Hittills har projektet fått pengar från statliga Allmänna arvsfonden men enligt Magnus Andersson är de vid starteni stort behov av mer pengar för en fortsatt verksamhet. Nu skjuter Uppsala kommun till 600 000 kronor.
- Vi ska vara glada att de vill etablera sig här. Vi hör att det är gängbildningar här och där och då är det bra att kommunen har en verksamhet som både kan motverka och hjälpa till efteråt, säger Mohamad Hassan (FP) ordförande i UAN.
De efterfrågade pengarna ska gå till personalkostnader, utbildning, aktiviteter och boende. Idag kostar en plats 1800 kronor per dygn. Alla kriminella mellan 18 och 26 år och som vill ta sig ur sin brottsliga verksamhet är välkomna att söka sig en plats i Livstilshuset där åtta personer kan bo åt gången.
Kennie Gren, projektets verksamhetsansvariga, har sett en stor ökning av kriminella mc-gäng, där sannolikheten är stor att ligorna försöker värva yngre förmågor också i Uppsala.
- Vi märker att det blivit fler kriminella gäng i Uppsala och hela Sverige. Förut höll de till utanför stan men nu börjar de även etableras inne i stan. Ökningen tror jag beror på utanförskapet i samhället som blir allt större och då söker man något att tillhöra. Sedan om det är destruktivt eller inte spelar ingen roll, säger han.
Kennie Gren har själv vuxit upp med mc-gäng och tog sig ur kriminaliteten för snart fyra år sedan. Efter att ha arbetat som mentor åt brottslingar i tv-programmet Inlåst fick han kontakt med KRIS ordförande Magnus Andersson.
- Han frågade om jag ville haka på projektet och det kändes alldeles självklart. Jag vet vad det handlar om. Efter flera års kriminalitet kände jag inte igen mig själv när jag tittade mig i spegeln, jag var rädd för mig själv. Att ta mig ur brottsligheten var det jobbigaste jag gjort, men också det bästa.