Lärarbrist orsakar stopp i förskolekön

Bristen på förskollärare gör att barn inte får plats i förskolan just nu. Nya Väpnarens förskola vid Fyrishov med 144 platser kan just nu bara ta emot 77 barn eftersom det är så svårt att hitta personal.

Malin Engelmark och Mikael Bramförs med barnen Sigvard och Ottilia.

Malin Engelmark och Mikael Bramförs med barnen Sigvard och Ottilia.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-02-13 11:54

Ständigt återkommer frågan om antalet platser i förskolan ska räcka eller inte. Men i höstas gick Uppsala kommun ut och sade att läget såg ljust ut inför våren. Den största utbyggnaden på 10 år skulle göras, bland annat genom Väpnaren vid Fyrishov och Rosendal på Husargatan, båda med 144 platser när verksamheten är fullt utbyggd.

Men långt ifrån alla platser kan utnyttjas än.
– Vi har 77 barn som har placerats hos oss. Men där har jag satt stopp, eftersom vi inte har personal för fler i nuläget, säger Anneli Hesselbäck, chef för Väpnarens förskola.
I veckan ska hon hålla anställningsintervjuer med ett par personer.
– Så vi kommer säkert att utöka antalet barn, men det blir ju inte förrän i april. Men kan man som föräldrar vänta till dess på en plats kanske det är okej, bara man vet när man får plats, säger Anneli Hesselbäck.

UNT har tidigare berättat om den brist på förskollärare som väntar i och med att barnkullarna är stora samtidigt som för få går lärarutbildningen. Enligt en rapport från Högskoleverket behöver dubbelt så många utbildas som i dag, för att täcka behoven. Men först nu får bristen får tydligt genomslag i verksamheten i Uppsala kommun.
– Det har varit trögt i flera år, ändå har vi i Uppsala klarat oss bra eftersom vi är en attraktiv stad. Men nu är det svårt, säger Inger Jonsson, chef för förskoleverksamheten i Uppsala kommun.

Målet i Uppsala kommun är att öka andelen förskollärare och minska andelen barnskötare och annan personal. Men trenden går nu åt fel håll. För att lösa den situation som nu råder blir det fler vikarier som arbetar på timmar och fler personal som saknar utbildning.
– Vi har talat om att det ska gå två förskollärare på en barnskötare i kommunen, men det är inte möjligt i dag, säger Inger Jonsson.

Inom de kommunala förskolorna är andelen förskollärare 56 procent i dag. För något år sedan var andelen 58 procent. I höst kommer en ny läroplan, som ställer högre pedagogiska krav på verksamheten. Det innebär också nya krav på förskollärarna, som kommer att få ta ett större ansvar.
– Då blir det så klart än viktigare att vi lyckas rekrytera förskollärare, säger Inger Jonsson.

Enligt Göran Hedefalk, tjänsteman på Uppsala kommuns barn- och ungdomsenhet så har kommunen gjort tillräckligt för att lösa lokalfrågan i vår.
– Det finns lediga platser och vi har därmed fullgjort vårt uppdrag att tillhandahålla tillräckligt med lokaler. Men förskoleverksamheten har svårt med rekryteringen av personal, så vill man ha en plats precis just nu kan det vara svårt, säger han.

Fakta

De senaste sex åren har antalet förskolebarn ökat med 30 procent i Uppsala kommun. Kommunrevisionen visade i en färsk granskning att Uppsala kommun underskattat antalet barn i förskoleåldern och planerat för för få platser. Enligt granskningen har kommunen dock lyckats leva upp till lagen. Förklaringarna är att privata förskolor tagit emot mer än var tredje nytt barn, samt att många familjer tackat nej till platserbjudanden när de inte fått plats den månad eller i en stadsdel de har önskat.

Till i år har en stor utbyggnad av förskolan skett. Bakom ökningen av antalet platser finns bland annat två stora paviljongförskolor i Tuna backar och vid Rosendalsgymnasiet, och en ombyggnad av Bellmanskolan. I höstas öppnades nya förskolor i bland annat Årsta och på Studentvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om