Det visar en svensk studie, som publiceras i veckans nummer av den ledande vetenskapstidskriften Science.
– Våra resultat bör uppfattas som en larmsignal. Att läkemedel från oss människor kan komma ut i naturen och påverka fiskars beteende kan få allvarliga ekologiska konsekvenser, säger forskaren Tomas Brodin vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.
Mätningar av läkemedelsrester i Fyrisån nära reningsverket i Uppsala gav Umeå-forskarna uppslaget till studien. Trots att åvattnet hade passerat reningsverket innehöll det fullt mätbara halter av det ångestdämpande läkemedlet oxazepam, mer känt under varunamnen Sobril och Oxyscand. I abborrar som fångades in i närheten påvisades ännu högre halter oxazepam i köttet.
För att få en bild av om dessa fynd har någon betydelse för fiskarnas beteende lät forskarna under noga kontrollerade betingelser unga abborrar simma i akvarier med och utan tillsats av oxazepam i vattnet.
Normalt är abborrar skygga och jagar i stim. Dessa beteenden är gynnsamma för deras överlevnad och tillväxt.
– Vi hade väntat oss att abborrarna som simmade i vatten med oxazepam skulle bli lugnare, men tvärtom blev de betydligt tuffare och mindre sociala än abborrar brukar vara. De åt också snabbare än normalt, säger Tomas Brodin.
Att läkemedel kan påverka fiskars beteende redan i så låga halter som kan finnas i ytvatten nedströms reningsverk oroar forskarna.
– Sådana beteendeförändringar påverkar förmodligen abborrarnas egna överlevnadschanser negativt, men sannolikt har de också vidare ekologiska konsekvenser än så. Det ändrade ätbeteendet kan till exempel påverka artsammansättningen och i förlängningen öka risken för algblomning och andra oönskade effekter, säger Tomas Brodin.
Oxazepam är bara en av flera lugnande- och ångestdämpande – och beroendeframkallande – mediciner med liknande verkningsmekanism som kallas för bensodiazepiner.
– Om vi i våra experiment ser så påtagliga effekter på fiskarnas beteenden av låga halter av bara ett enda av dessa läkemedel kan man fråga sig hur mycket mer de påverkas i naturliga vattenmiljöer där de utsätts för låga halter av både andra bensodiazepiner och flera andra läkemedel som vi människor kissat ut och som reningsverken ännu inte klarar av att rena bort, säger Tomas Brodin.
Kan människor i sin tur påverkas av läkemedelsrester när de äter fisk?
– Nej, knappast. För att få i sig den mängd oxazepam som finns i en enda tablett måste man äta omkring 4 000 kilo abborre och det är det nog ingen som klarar av, säger Tomas Brodin.
Läkemedel stör fiskbeteende
Redan i så ytterst låga halter som kan finns i vattnet nära reningsverk kan ett vanligt ångestdämpande läkemedel påverka abborrars beteende. Men i stället för att göra fiskarna slöa får medicinresterna i vattnet dem att bli orädda, mindre sociala och äta snabbare än de brukar.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!