UNT har skrivit flera artiklar om expedition 4, en enhet inom Uppsalas socialtjänst. Där hamnar personer med tung social problematik som söker socialbidrag. I UNT:s artiklar har bidragstagare anklagat expedition 4 för dåligt bemötande och för att inte följa reglerna.
Efter flera anmälningar, bland annat från en person som arbetat på expedition 4, gjorde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en tillsyn och rapporten har nyligen blivit offentlig. IVO har gått igenom tolv personakter och konstaterar att tjänstemännen i flera fall brutit mot lagen.
En punkt handlar om att klienterna ibland får matrekvisitioner i stället för socialbidrag. Orsaken kan vara att personen tros missbruka och skulle köpa droger för socialbidraget. Under utredningen har chefer och anställda vid socialtjänsten uppgett för IVO att matrekvisitioner används restriktivt. Men i hälften av de granskade akterna vid expedition 4 hade matrekvisitioner förekommit.
IVO betecknar matkuponger som ett ”extraordinärt utbetalningssätt” som är starkt integritetskränkande och strider mot viktiga principer i socialtjänstlagen. Sådana utbetalningar bör bara användas i yttersta undantagsfall, anser IVO, som kräver att arbetssättet förändras.
I sin rapport tar IVO även upp urinprov, vilket expedition 4 använder för att kontrollera om klienter missbrukar. Enligt socialtjänsten kräver man urinprov bara när det finns en direkt koppling till arbetslinjen, till exempel om man behöver kontrollera drogfriheten hos någon som ska arbetsträna.
Ledningen för socialtjänsten har intygat för IVO att urinprov används återhållsamt. Men även i det här fallet framkom en annan bild när IVO granskade klienternas akter. I sex av tolv ärenden hade det förekommit urinprovstagning. I ett fall skedde det när en person skulle in på behandlingshem. I tre akter saknades motivering.
IVO konstaterar att socialtjänsten inte följer sina egna riktlinjer om när urinprov ska tas. IVO framhåller att åtgärden kan upplevas kränkande och är kritisk mot att expedition 4 i vissa fall begärt provtagning utan att först ha tagit ställning till om det funnits misstanke om missbruk.
Vidare har det förekommit att expedition 4 ställt villkor att en person måste genomgå rehabilitering för att ha rätt till socialbidrag. Men ett sådant krav är olagligt, framhåller IVO, i stället ska principen om frivillighet gälla. IVO konstaterar även att man inte hittat något i akterna som tyder på att klienterna, som är kraftigt socialt utsatta, getts stöttande eller motiverande insatser.
Sammantaget betecknas bristerna som ”allvarliga” och IVO begär att socialtjänsten inom en månad redovisar vilka åtgärder man tänker vidta. Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) är högste ansvarige politiker för socialtjänsten i Uppsala.
– Vi måste ta till oss kritiken och förändra det som behövs, kommenterar han.
Mohamad Hassan säger dock att flera av de fel som uppmärksammats av Inspektionen för vård och omsorg redan rättats till.
– Till exempel är vi mer restriktiva med matrekvisitioner än tidigare.
Han framhåller att det är nödvändigt att kräva urinprov för att kontrollera drogfrihet om någon ska in på en arbetsplats. Men han menar att det kan ha blivit fel om socialtjänsten begärt urinprov under för lång period innan en person exempelvis inlett en praktik.
Ur granskningsrapporten från Inspektionen för vård och omsorg:
”Att villkora ett gynnande biståndsbeslut är inte förenligt med lagstiftningen”
”Extraordinära utbetalningssätt i form av rekvisitioner eller matkuponger är starkt integritetskränkande”
”IVO har uppmärksammat flera brister som rör nämndens tillämpning av urinprovstagning”
”De sammantagna bristerna som framkommit i tillsynen är allvarliga då de bland annat handlar om de enskildas integritet, självbestämmande och delaktighet”.